O, Bill...!

‘Success is a lousy teacher. It seduces smart people into thinking they can’t lose”, aldus een tegelspreuk van Bill Gates. Vrij vertaald: geld verleidt slimme mensen om te denken dat ze alles maar kunnen maken. Zoals arme landen hun eigen westerse ideeën opleggen (ontwikkelingshulp, heet dat eufemistisch) en kleine koninkrijkjes vertellen waar ze niet op moeten bezuinigen.

Wie zou Bill Gates hebben ingeschakeld om zich te mengen in de Catshuisonderhandelingen? Ik gok Ruud Lubbers. In zijn tijd als hoge VN-commissaris van de Vluchtelingen doneerde Gates jaarlijks vele miljoenen dollars. Ruud en Bill hebben in Genève vast weleens een pannetje kaasfondue gedeeld.

En Ruud had nog een rekening openstaan. Dit kabinet vormde zich onder zijn neus. Hijzelf als formateur zat vastgebonden aan een boomstam, toekijkend bij hun feestje.

Hi Bill, this is Ruud, remember… we had this lovely cheese fondue with Ria and Melinda…

En ziet, een wonder geschiedde.

Je raadt nooit wie er zojuist belde… Bill Gates! Jongens, we hebben zomaar een opiniestuk van Bill Gates! Wát?! Bill Gates wil een interview geven, live op de radio! O, Bill...!

Het lijkt haast alsof we belangrijk zijn. In werkelijkheid tonen die knikkende knietjes juist hoe sensationeel onbeduidend wij zijn. Waarom zegt niemand: flikker op Bill, bemoei je met je eigen toko. Nee, dienstwillig verheffen we elke soundbite van Bills lippen tot serafijnengezang.

Morgen belt Woody Allen met de NOS voor een pleidooi tegen extra cultuurbezuinigingen. Kate Winslet komt met een videoclip voor het behoud van de hypotheekrenteaftrek. Lance Armstrong belt over ons zorgstelsel. Dat is het hogere lobbyen. Bernard Wientjes, eat your heart out.

Zal Ruuds plannetje werken? Misschien. In VVD-kringen heerst een misplaatste adoratie voor gefortuneerde multinationals. En Wilders zal de coalitie nooit tegemoetkomen zonder minimalisering van ontwikkelingshulp in ruil.

Maar dan? Loopt het daarop stuk, dan zal Wilders dat electoraal uitmelken. Ze helpen liever corrupte woestijnstaten dan onze hardwerkende… enzovoorts. Want dat heeft Geert wel begrepen van die andere Bill Gates-tegelspreuk: ‘If I only had two dollars left, I would spend one dollar on PR.’