muziek

Le nozze di Figaro van de Nationale Reisopera Foto H. &. C. Baus / Nationale Reisopera 2012

Bassbraai Tropical Tour

De Afro-electroformatie Skip & Die, DJ/Producer Fellow en het Bomb Diggy Crew-collectief bundelen hun krachten in de Bassbraai Tropical Tour 2012. De charismatische Zuid-Afrikaanse zangeres Cata Pirata geeft live nieuw elan aan de elektronische beats uit de laptop. Ze laveert behendig tussen vocale stijlen: het snerpende Portugees van de Braziliaanse favela-funk, het toasten van de Jamaicaanse dancehall, de eenvoudige cadans van Amerikaanse oldschoolrap en punk. Dat elan komt ook van de links en rechts van het podium opgestelde percussionisten, die in nummers als Get Your Braai On en Muti Murder met razende klappen op trommels en met shakers, koebellen en handjeklap de gierende beats opzwepen.Tournee t/m 19 apr. www.bombdiggy.nl

Reisopera

Le Nozze di Figaro van Mozart geregisseerd door Gijs de Lange en onder leiding van Jan Willem de

Vriend is een typische productie van de Nationale Reisopera: geen geabstraheerd concepttheater, maar een laagdrempelig instapmodel waarbinnen de jonge zangers alle ruimte krijgen. De verwaarloosde gravin (een warmbloedige Johanni van Oostrum) smacht naar haar echtgenoot (John Chest met verzorgde dictie), zelfs als deze haar bijna geweld aandoet. De geile puber Cherubino weet in de aanstekelijke vertolking van mezzosopraan Karin Strobos te ontroeren met subtiele Michael Jackson-pasjes. En ook in een minirolletje maakt tenor Ashley Catling indruk als druk gesticulerende Don Curzio. Bovenal schittert John Molloy als lenige en veelkleurige Figaro, geflankeerd door een soms moeilijk intonerende maar wel fris kittige Claire Ormshaw als zijn bruid Susanna. Hun chemie is oprecht, hun liefde bestendig. Dat is natuurlijk ook te danken aan Mozart, die reeds met een handjevol noten personages kan creëren van vlees en bloed.Tournee t/m 21 apr. www.nationalereisopera.nl

Strauss’ Zarathustra

Strauss’ Also sprach Zarathustra is een samenkomst van ragtime en Mozart – oftwel Strauss’ beeldende meesterwerk over de visioenen van Zarathustra. Uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Sir Andrew Davis.

31 mrt, 20.15 uur & 1 apr, 14.15 uur De Doelen, Rotterdam. www.rpho.nl

Matthäus-Passion

Er zijn deze dagen tientallen uitvoeringen van de Matthäus-Passion. Hieronder een paar tips:

De Matthäus-Passion van de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven. Met o.a. Dorothee Mields (sopraan), Charles Daniels (tenor) en het Kampen Boys Choir. www.bachvereniging.nl

De Matthäus-Passion van het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Iván Fischer. Met o.a. Henk Neven (bas), Ingeborg Danz (alt), Maria Espada (sopraan), het Groot Omroepkoor en het Nationaal Jongenskoor. www.concertgebouworkest.nl

De Matthäus-Passion van het Residentie Orkest o.l.v. Jaap van Zweden. Met o.a. Johannes Chum (tenor)

Robert Holl (bas), Johannette Zomer, (sopraan) en Cécile van de Sant (alt)

www.residentieorkest.nl