muziek

Grootse gebaren

pop Bertolf: idem

Op zijn eerste twee cd’s speelde zanger Bertolf, uit Dronten, alle instrumenten zelf. Op de nieuwe derde cd, heeft hij zich laten begeleiden door een groep muzikanten. De nummers kregen daardoor meer doorgewerkte instrumentaties, met uitstapjes naar dobro-gitaar, getokkel op een harp, en strijkinstrumenten. Deze aanpak voert Bertolf weg van het geijkte poparsenaal, in de richting van een theatralere liedstijl. Dat is een welkome ontwikkeling voor Bertolfs stem, die zich vol en soepel langs de noten welft. In zijn beste nummers blijkt Bertolf een meesterverteller: door de romantische klank van zijn stem en de expansieve stijl van de instrumentaties (wild bonkende piano, omlijst door fladderende vioolklanken).

In sommige liedjes, zoals Other People, doet Bertolf denken aan Rufus Wainwright, door zijn stem en door de barokke opbouw van de liedjes. Soms is dat een beetje topzwaar maar vaker is het verrassend door het grootse gebaar.

Concerten 22/4 Tivoli, Utrecht; 27/4 Paradiso, Amsterdam; 28/4 Hedon, Zwolle. Info: bertolf.nl