'Murdoch schuldig aan sabotage bij concurrenten'

Na het afluisterschandaal wordt News Corp nu beschuldigd van het saboteren van concurrenten.

Rotterdam. News Corp, het mediabedrijf van Rupert Murdoch, ligt opnieuw onder vuur na berichten dat het concurrenten op de Australische en Britse markt voor betaaltelevisie stelselmatig heeft gesaboteerd.

De zakenkrant Australian Financial Review schreef dinsdag dat softwarebedrijf NDS, toen nog eigendom van News Corp, eind jaren negentig de smartcards van News Corps Australische rivalen liet kraken. Hun betaalkanalen konden vervolgens gratis bekeken worden. Bedrijven, waaronder Austar en Opus, zouden hierdoor zeker 40 miljoen dollar aan inkomsten zijn misgelopen. News Corp probeerde vervolgens om zijn verzwakte ri valen over te nemen. De krant zegt dit te baseren op 14.000 e-mails op de computer van Ray Adams, hoofd veiligheidszaken van de Britse tak van NDS en voormalig politieman.

Maandag berichtte het BBC-programma Panorama dat NDS de smartcards van OnDigital had gekraakt. OnDigital leverde digitale televisie via de ether (‘Digitenne’) en verloor in 2002 de concurrentieslag met de satellietkanalen van Murdochs BSkyB. Eerder had News Corp geprobeerd OnDigital te kopen. Ook de BBC baseert zich op de e-mails van Ray Adams van NDS. NDS ontkent het kraken van de smartcards niet, maar zegt dat de informatie alleen voor „analyse” gebruikt is.

Britse en Australische parlementsleden willen onderzoek naar de activiteiten van NDS en News Corp. NRC