Mobiel internet in Europa wordt minder duur

Wie in Europa zijn smartphone gebruikt om te internetten, is straks minder duur uit. Dat is eurocommissaris Kroes, verantwoordelijk voor de Digitale Agenda, gisteren overeengekomen met de Europese telecomproviders.

Op dit moment zijn tarieven van meerdere euro’s per MB nog gebruikelijk maar per 1 juli 2014 kost ‘roaming’, het gebruik van mobiele data in het buitenland, maximaal 20 cent per megabyte.

Zodra het Europees Parlement de afspraken in juni heeft goedgekeurd, dalen de prijzen de komende zomer al naar maximaal 70 cent per megabyte In 2013 is het maximumtarief 35 cent per MB. Straks kunnen mobiele bellers ook kiezen welke aanbieder ze in het buitenland voor hun verbinding gebruiken. Nu zijn consumenten nog afhankelijk van de leverancier die hun eigen provider kiest en hebben ze amper invloed op tarieven. Daarvoor moeten telecomproviders elkaar wel eerst onderling toegang geven tot hun netwerken.

Met deze combinatie van maatregelen denkt Kroes de concurrentie tussen providers op gang te brengen, zodat de regulering op zijn vroegst in 2016 weer losgelaten kan worden.

Het plan van Kroes is al ruim een jaar in voorbereiding. Gebruikers krijgen binnen de EU wel een waarschuwing als hun datakosten in het buitenland boven de 50 euro uitkomen, maar dat biedt onvoldoende bescherming tegen onredelijke tarieven. Wie van te voren buitenlandse databundels inkoopt, is doorgaans wel goedkoper uit.

Voor providers zijn roamingtarieven een eenvoudige manier om de omzet op te krikken; naar schatting 5 procent van de inkomsten komt uit dataverbruik en telefoongesprekken in het buitenland.

Kroes verwacht dat die omzetten niet zullen dalen, omdat het gebruik van data stijgt als de prijs daalt en het aantal smartphones toeneemt. Volgens een schatting van technologiebedrijf Syniverse gebruikt 70 procent van de bellers de dataverbinding van hun telefoon niet in het buitenland, uit angst voor onvoorziene kosten.

In het plan van Kroes worden eisen gesteld aan de prijs per MB, maar lijkt de kwaliteit van de dataverbinding buiten schot te blijven. Dat geeft providers de mogelijkheid om de snelheid af te knijpen en daarnaast premium pakketten te verkopen. In Nederland, waar de vraag naar mobiele data de afgelopen jaren explosief steeg, stopten alle drie providers vorig jaar met het aanbieden van onbeperkt snel breedband voor een laag tarief.