Mogelijk miljoenenfraude bij GVB

Het Stationsplein in Amsterdam tijdens een staking van het GVB een aantal jaren geleden. Foto NRC / Maurice Boyer

Bij de Amsterdamse stadsvervoersmaatschappij GVB zijn miljoenen verdwenen door fraude. Dat meldt De Telegraaf op basis van documenten en e-mails van het bedrijf. Volgens de krant was de toenmalige raad van bestuur op de hoogte van de fraude, maar werd er geen actie ondernomen.

De raad van bestuur stond in de tijd van de fraude onder leiding van Gert Jan Kroon, die vorig jaar april de GVB verliet en directeur werd van Trans Link Systems, de organisatie achter de ov-chipkaart. Naast Kroon zouden ook de directieleden Adrie Bolier en Pieter Schotte betrokken zijn geweest bij de fraude, die volgens De Telegraaf te maken had met de invoering van de ov-chipkaart. Ook zouden een aantal GVB’ers zich hebben verrijkt ten koste van het bedrijf, dat grotendeels wordt gefinancierd door belastinggeld.

De GVB gaat een “onafhankelijk feitenonderzoek” doen naar de vermeende fraude, liet directeur Bart Schmeink vanmiddag in een verklaring weten. Hoe lang dat gaat duren is niet duidelijk. De gemeente Amsterdam stelt vooralsnog nog geen onderzoek in. Een woordvoerder verwacht dat de gemeente later vandaag met een reactie komt.