Malaria is gevaarlijker voor de oudere toerist

Een toerist heeft meer kans aan malaria te sterven dan een migrant die familie bezoekt. Oudere toeristen lopen het meeste risico.

Rotterdam. Toeristen lopen veel meer kans om te sterven aan malaria dan mensen die vanuit het Westen op bezoek gaan bij kennissen of familieleden in malariagebieden. Dit schrijven malaria-onderzoekers van de London School of Hygiene & Tropical Medicine in een artikel dat online is gepubliceerd door het British Medical Journal. Voor oudere toeristen in tropische gebieden is malaria tienmaal zo gevaarlijk als voor 18- tot 35-jarige reizigers. De toerist van 65-plus sterft veel vaker aan de ziekte. Dat blijkt uit Britse gegevens over de 184 mensen die tussen 1987 en 2006 in Groot-Brittannië aan malaria overleden.

De Britse onderzoekers vinden dat hun onderzoek gevolgen moet hebben voor reizigersvoorlichting. Malariabescherming met pillen is nu vaak sterk gericht op allochtonen die voor familiebezoek naar malarialanden reizen. Die komen relatief het vaakst met malaria terug, maar de ernstigste malaria komt voor onder toeristen die incidenteel in een malariagebied komen. Het verschil tussen toeristen en familie bezoekende migranten komt waarschijnlijk doordat de migranten vaak in hun jeugd al eens malaria hebben gehad. Hun afweersysteem heeft nog steeds een ‘herinnering’ aan eerdere infecties. Een andere mogelijkheid die de onderzoekers bediscussiëren is dat mensen die oorspronkelijk uit malariagebieden komen genetisch beter beschermd zijn tegen de ernstige ziekte. NRC