Legerleider België wil weg

De hoogste baas van het Belgische leger heeft zijn ontslag aangeboden wegens onenigheid met de minister van Defensie over het benoemingsbeleid en de rol van het leger.

Luitenant-generaal Charles-Henri Delcour, drie jaar geleden als compromiskandidaat benoemd tot Chef Defensie, heeft eind vorige week tegen premier Di Rupo verteld dat hij wil opstappen, zo meldt de krant De Morgen. De premier hield het ontslag van de 64-jarige Delcour, wiens mandaat over een jaar zou aflopen, vanmorgen nog in beraad.

Aanleiding voor de ontslagaanvraag is de vraag wie benoemd moeten worden op twee sleutelposten: chef van de militaire inlichtingendienst en de Belgische commandant van het Eurocorps, waarin 60.000 militairen uit België, Frankrijk, Duitsland en Spanje samenwerken.

Delcour is vaak in aanvaring gekomen met minister van Defensie Pieter De Crem. Volgens De Morgen wil Delcour de internationale ambities van De Crem afremmen omdat het Belgische leger daar organisatorisch en qua materiaal niet aan toe is.