Laat Al Jazeera dat giftige gestook in Syrië staken

De opstandelingen in Syrië worden opgehitst door Qatar en Saoedi-Arabië, en door media als Al Jazeera. Door dit gestook zullen moordpartijen doorgaan, ook als Assad zou vertrekken, stelt Daad Kajo.

De media suggereren dat de miljoenen aanhangers van president Assad van Syrië bang voor hem zijn, maar zij weten wat hen te wachten staat als hij er straks niet meer is. Hun land zal geen tweede Irak worden. Daar werd president Hussein verwijderd door de Verenigde Staten, maar in Syrië moordt het regime door. De haat heeft zijn top bereikt. De aanhangers van Assad zullen het bezuren als de opstandelingen hem omverwerpen.

Op advies van de Syrische staat waken de mensen al maandenlang over hun wijken. Ook in mijn dorp hebben de mannen tenten opgezet. Ze waken in wisseldiensten, de hele nacht door. Het zou me niet verbazen als de berichtgeving klopt die beweert dat de nachtbewakers in Edlib de opstandelingen hebben verraden. Hoe anders kon het Syrische leger de opstand daar in twee dagen verslaan? De bewoners van Edlib wilden het lot van Homs niet ondergaan.

Qatar en Saoedi-Arabië beweren vrijheid en democratie na te streven voor de Syriërs. Saoedi-Arabië heeft de Syrische terrorist en haatzaaier sheikh Aroor als held ontvangen. Hij roept openlijk op tot jihad en tot moord op alawieten en andere minderheden in Syrië. Qatar en Saoedi-Arabië hebben Syrische burgers bevoorraad met wapens. Alsof de pijn die ze ondergingen door de misdaden van het regime nog niet genoeg was, worden ze misbruikt en meegesleept in politieke vuile spelletjes.

Saoedi-Arabië en Qatar zetten de mond van hun Al Jazeera open en veranderden de vreedzame demonstraties in een gewapende opstand. Iedere jihadist, wraakzuchtige of crimineel kon zich aansluiten. Dit gaf het regime een excuus om troepen in te zetten. De revolutie verloor haar zuiverheid. Vreedzame demonstranten verloren hun sympathie voor de opstand en trokken zich terug.

Er vliegt geen mug in de Syrische hemel zonder medeweten van het regime. Wie kan al die geweren het land binnensmokkelen? Arme onschuldige burgers? Of zijn het de ervaren smokkelaars die in de illegale handel werken en die hun werk jarenlang hebben uitgevoerd in de schaduw van het corrupte regime?

Als Al Jazeera bij de feiten was gebleven, was de situatie misschien nooit zo uit de hand gelopen. Net zoals ze de gruwelen van het Syrische regime toonde, had ze de ontvoeringen, martelingen en moorden van de opstandelingen moeten uitzenden. Al Jazeera kreeg echter willens en wetens voor elkaar dat het brute Syrische regime vast kwam te zitten in een kooi, gehaat en aangevallen door iedereen. Hierdoor werd het regime alsmaar woester en agressiever. Het botvierde zijn woede op zijn medegevangenen – het eigen volk.

Heeft Al Jazeera verteld hoe de opstand in Bahrein is afgelopen? Qatar en Saoedi-Arabië stuurden troepen van de Peninsula Shield Force naar Bahrein om de revolutie in de wieg te smoren. De betogers in Bahrein waren shi’ieten.

Het blijven bevoorraden van opstandelingen met wapens houdt de oorlog in stand. Als de bewapende opstandelingen het regime omverwerpen, kan geen kracht op aarde hen ontwapenen. Dan zal de echte etnische zuivering beginnen in Syrië.

Van de Arabische Liga valt niets te verwachten. Saoedi-Arabië zet financieel afhankelijke landen onder druk. Ook de oppositie heeft bijna niets te zeggen over de opstand. Ze is verdeeld over 28 partijen. Zo krijgen ook de opstandelingen leiding uit uiteenlopende bronnen.

Ik stel voor dat de Verenigde Staten aan Saoedi-Arabië, Qatar en de andere wapenleveranciers vragen om hun onrechtmatige bemoeienis te staken. Zij zullen zeker gehoor geven, waar Assad echt niet zal luisteren. Anders blijven Saoedi-Arabië en Qatar Arabische olie op het vuur gooien.

Als je het geweld echt wilt beëindigen, dan moet je hiervoor ook alles proberen. Assad beloofde in zijn brief aan bemiddelaar Kofi Annan volledige amnestie, in ruil voor het staken van het vuur van de opstandelingen. Bij mij roept het achterdocht op dat de Verenigde Staten en de Europese Unie deze kans niet willen gebruiken om het geweld echt te stoppen. Zou het standpunt van Syrië tegenover het Amerikaans-zionistische project de VS misschien dwarszitten?

De media, met Al Jazeera aan de top, die meer geïnteresseerd zijn in horrorfilms, moeten ook aandacht besteden aan de vreedzame betogers die hervormingen nastreven onder leiding van de Popular Will Party, de Syrische Nationalistische Partij en de regionale coördinatiecommissies.

Iemand moet nog de hardnekkige Syrische oppositie in het buitenland overhalen haar verrotte trots en koppigheid te laten varen. Nu of later zullen ze moeten kiezen voor de dialoog.

Daad Kajo komt uit Syrië en woont sinds twaalf jaar in Nederland. In mei komt zijn debuutroman De Verleider van Damacus uit, bij De Geus.