Kroongetuige La S. beschuldigt justitie van bedreiging en afpersing

De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam waar een groot deel van het liquidatieproces Passage zich afspeelt. Foto NRC / Maurice Boyer De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam waar een groot deel van het liquidatieproces Passage zich afspeelt. Foto NRC / Maurice Boyer

De kroongetuige in het liquidatieproces is bedreigd en afgeperst door justitie. Het OM wilde Peter La S. op die manier dwingen om verklaringen aan te passen en achter te houden. Dat heeft La S. vanochtend in de rechtbank gezegd.

De NOS meldt dat La S. heeft gezegd dat justitie hem onder druk zette door te dreigen dat zijn veiligheid of die van zijn familie gevaar zou lopen als hij niet naar het OM zou luisteren. “Ik ben gedwongen om zaken achter te houden die relevant zijn voor dit proces”, aldus La S. Hij stelt dat justitie- en politiemedewerkers zijn verhaal kunnen ondersteunen en wil dat deze medewerkers door de rechtbank gehoord worden.

Justitie zei vorige week in de rechtbank geen openheid te willen geven over de deal die gesloten is met La S. Volgens justitie is er geen nieuwe informatie te geven en zou van het kopen van verklaringen geen sprake zijn. De rechtbank noemde de opstelling van het OM “redelijk onbevredigend”. Uit documenten die de NOS in handen kreeg zou eerder zijn gebleken dat justitie La S. 1,4 miljoen euro betaalt voor het afleggen van zijn verklaringen in het proces.

La S. gaf vanochtend in de rechtbank details over hoe zijn verklaringen naar eigen zeggen door justitie zijn beïnvloed. Zo zou hij van een officier van justitie belangrijke informatie hebben gekregen over de moord op Kees Houtman. Ook zou een andere officier van justitie La S. een strafkorting van zes maanden hebben beloofd indien hij zou verklaren dat Willem Holleeder betrokken was bij de liquidaties in de onderwereld.