Kortkolom kunst

Kunstkenner ontdekt Rembrandt in Bedford

Rotterdam. Een portret van een oude man dat is gevonden in Woburn Abbey, het onderkomen van de Britse graaf van Bedford, is volgens de Nederlandse kunsthistoricus Ernst van de Wetering een schilderij van Rembrandt van Rijn. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Van de Wetering, verbonden aan het Rembrandt Research Project, was deze ochtend niet bereikbaar voor commentaar. Het werk uit het midden van de zeventiende eeuw, dat bekendstaat onder de namen Portret van een Oude Man en De Oude Rabbijn, vormt volgens Van de Wetering een paar met een schilderij van de vrouw van Rembrandt, Saskia van Uylenburgh uit 1643. Het portret dat momenteel in de Gemäldegalerie in Berlijn hangt zou samen met het nu ontdekte werk het Bijbelse verhaal van Ruth en Boaz verbeelden. De graaf van Bedford reageerde volgens Chris Gravett, de curator van Woburn Abbey, „uitzinnig van vreugde” op de ontdekking. Gravett was al langere tijd erg onder de indruk van de kwaliteit van het werk, ondanks de aanwezigheid van werken van andere meesters als Anthony van Dyck en Thomas Gainsborough, die in dezelfde Abbey hangen. Een van de redenen waarom Van de Wetering denkt dat de schilderijen in Woburn Abbey en Berlijn een paar vormen is dat de werken op hetzelfde mahoniehout zijn geschilderd. Dat mahoniehout was eerder gebruikt voor een kist waarin suiker werd vervoerd vanuit Indië. Het Portret van een Oude Man is sinds 1950 niet meer publiekelijk tentoongesteld. (NRC)

Silvio Berlusconi werkt aan biografische film

Rotterdam. Het personeel van Silvio Berlusconi is op zoek naar een geschikte regisseur om het levensverhaal van de Italiaanse oud-premier te verfilmen, zo schrijven verschillende Italiaanse media. Berlusconi wil de film graag afhebben voor de herfst, wanneer zijn partij Volk van de Vrijheid een belangrijke bijeenkomst houdt. Hij wil dan „zijn waarheid” vertellen met daarin de politieke verwezenlijkingen van zijn regeringen. De 75-jarige Berlusconi zou zijn hele personeelsbestand hebben gemobiliseerd om de film te kunnen realiseren. De film moet gaan over de achttien jaar durende politieke carrière van Berlusconi. Vorig jaar november trad hij af als premier. In 2006 maakte filmmaker Nanni Moretti al de kritische film Il Caimano over het leven van Berlusconi. Erik Gandini maakte in 2009 de film Videocracy over Berlusconi’s macht in de media en vorig jaar verscheen de kritische docu Silvio Forever van Roberto Faneza. (Novum)