Kortkolom buitenland

Javaanse partij steunt amnestie voor Bouterse

Rotterdam. Amnestie voor de Surinaamse president Desi Bouterse voor de Decembermoorden is een stap dichterbij gekomen nu de Javaanse partij PL de omstreden wet steunt. Er zijn geen bezwaren, zei partijvoorzitter Paul Somohardjo gisteren tegen de Surinaamse nieuwssite Starnieuws. Nabestaanden van de vijftien Surinamers die werden vermoord in december 1982 zijn tegen de amnestiewet, die komt vlak voor de uitspraak in de zaak tegen Bouterse en andere verdachten. Maandag stemt het parlement waarschijnlijk over de amnestiewet. (NRC)

Polen: rechtszaak om detentiecentra CIA

Warschau. De voormalige chef van de Poolse inlichtingendiensten is formeel aangeklaagd voor het opzetten van een geheime CIA-gevangenis in Polen voor verdachte leden van Al-Qaeda. Dat maakte de Poolse krant Gazeta Wyborcza dinsdag bekend. Polen is het eerste land dat een rechtszaak begint wegens vermeende mishandelingen van terreurverdachten in opdracht van de CIA. De aangeklaagde, Zbigniew Siemiatkowski, wordt onder meer beschuldigd van het laten uitvoeren van lijfstraffen in 2002 en 2003. Het justitièle onderzoek begon in 2008. Gisteren zei Siemiatkowski dat hij verplicht is te zwijgen. (AP, Reuters)

Plagiaat bevestigd, maar president blijft

Rotterdam. De Hongaarse president Pal Schmitt heeft bijna heel zijn proefschrift overgeschreven toen hij twintig jaar geleden promoveerde, concludeert een academische onderzoekscommissie. Maar zij vindt ook dat de president geen blaam treft omdat zijn universiteit hem had moeten waarschuwen dat het „ongebruikelijke extensieve” kopiëren van andermans teksten niet toelaatbaar is. De commissie concludeert dat 200 van de 215 pagina’s over de Olympische Spelen direct zijn vertaald of gedeeltelijke overeenkomsten vertonen met twee andere publicaties, maar vermijdt het woord plagiaat. Schmitt zei dat hij nooit heeft overwogen af te treden. „Ik ben niet tot president gekozen wegens het proefschrift dat ik twintig jaar geleden schreef, maar veel waarschijnlijker wegens andere kwaliteiten.” (NRC)

Bulgarije schrapt plan tweede kerncentrale

Sofia. De Bulgaarse regering heeft gisteren het plan voor een omstreden tweede kerncentrale bij Belene geschrapt. Het project, in samenwerking met het Russische bedrijf Atomstroyexport, werd met geraamde kosten van 10 miljard euro te duur, zei premier Borisov. Het Duitse energiebedrijf RWE had zich in 2009 teruggetrokken uit het project, dat nog is opgezet onder het communistische bewind. Brussel en Washington waren bezorgd dat de nieuwe centrale de Russische invloed in Bulgarije zouden vergroten. Milieuorganisaties als Greenpeace voerden er actie tegen omdat de geplande centrale langs de grens met Roemenië ligt, in een gebied waar aardbevingen voorkomen. Bulgarije had met Russische hulp al één reactor gebouwd voor de nieuwe centrale. Het is de bedoeling dat die nu wordt gebruikt voor uitbreiding van de bestaande kerncentrale bij Kozloduy. (Reuters, BBC)

Strauss-Kahn claimt in New York immuniteit

New York. Advocaten voor Dominique Strauss-Kahn, die door een kamermeisje uit het Sofitel in New York is beschuldigd van verkrachting, probeerden gisteren de civiele zaak tegen hem niet ontvankelijk te verklaren omdat Strauss-Kahn, voormalig topman van het Internationaal Monetair Fonds, diplomatieke onschendbaarheid zou genieten. Zij beriepen zich op een conventie die niet door de VS is ondertekend. (Reuters)