Kort nieuws Economie

Omzet rond Pasen lager dan vorig jaar

Amsterdam. Winkeliers verwachten dat de extra omzet vanwege de Paasdagen dit jaar lager uitvalt dan vorig jaar. Brancheorganisatie Detailhandel Nederland voorziet een omzet van 230 miljoen euro, waar vorig jaar 245 miljoen werd voorspeld. Consumenten zijn voorzichtiger geworden vanwege de aanhoudende onzekerheid over de economie. „Men wacht langer, geeft onze achterban aan”, zegt een woordvoerder van Detailhandel Nederland. Volgens Detailhandel zijn naast traditionele artikelen als paasbrood en chocolade-eieren dit jaar ook quiches en lamsvlees populair. Als gevolg van het mooie weer doen ook barbecues en tuinmeubelen het goed. Een deel van de winkels verwacht overigens juist een recordomzet te behalen: de supermarkten. Dat komt doordat huishoudens vanwege de economische crisis vaker kiezen om met Pasen thuis te eten, meldde onderzoeksbureau Gfk begin deze maand. (Novum)

Minder vraag naar financieel specialisten

Amsterdam. In het eerste kwartaal van 2012 is de vraag naar financieel specialisten wederom gekrompen. De krimp bedraagt 15 procent ten opzichte van het eerste kwartaal 2011. Dit blijkt donderdag uit de analyse Trends en Ontwikkelingen op de Financiele Arbeidsmarkt van detacheerder Yacht, onderdeel van Randstad Holding. Financieel specialisten zoals controllers zijn bereid om lang bij dezelfde werkgever te blijven, maar nu geeft 80 procent aan dat ze openstaan voor een nieuwe uitdaging elders. Hiervoor zijn maar liefst 4 op de 10 financieel specialisten bereid om concessies te doen in salaris. Deze potentiële stoelendans zal de arbeidsmarkt voor financieel specialisten volgens Yacht weer een impuls kunnen geven, nu externe groeifactoren nog ontbreken. (Novum)

Reesink heeft last van malaise in bouw

Amsterdam. Koninklijke Reesink, dat onder meer machines levert aan de landbouw en industrie en in staal handelt, heeft last van de malaise in de bouw en verkocht minder staal. In de landbouw realiseerde het echter een forse omzetgroei en zijn de vooruitzichten goed. Het bedrijf wil verder groeien en spreekt met overnamekandidaten. De winst daalde met 5 procent naar 5,6 miljoen euro en de omzet nam met 9 procent af naar 173,4 miljoen euro. De omzetdaling is terug te voeren op de samenvoeging van de Fixet-bouwmarkten van Reesink met Multimate en Hubo. Ook de slechte situatie op de bouwmarkt speelt een rol. Daardoor bleef de vraag naar staal beneden verwachting. Voor 2012 voorziet het bedrijf kansen om te groeien. Daartoe is Reesink in gesprek met overnamekandidaten. (Novum)

Winst H&M stijgt, maar staat onder druk

Amsterdam. De Zweedse kledingwinkelketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft in het eerste kwartaal van het boekjaarjaar meer winst behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. De winstmarge staat echter onder druk door hogere inkoopprijzen. Dat meldt de keten vandaag. De nettowinst in de maanden december tot en met februari steeg 4,5 procent en kwam uit op 2,74 miljard Zweedse kronen (308 miljoen euro). Vorig jaar was de winst over dezelfde periode nog 2,62 miljard kronen. De netto-omzet van H&M steeg met 13,5 procent harder dan de winst. De omzet kwam uit op 27,8 miljard kronen, tegen 24,5 miljard kronen een jaar eerder. De stijging van de verkopen heeft zich in maart doorgezet. Afgelopen maand werd een nieuwe H&M-winkel geopend in Sofia, Bulgarije. Aan het eind van het jaar moeten er ook winkels geopend zijn in Bulgarije, Letland, Maleisië, Mexico en via een franchiseconstructie in Thailand. (Novum)