Kort nieuws Binnenland

Grote heidebrand in de buurt van Enschede

Enschede. Bij een grote brand in een natuurgebied bij Enschede is gisteravond een gebied van twee hectare heide in de as gelegd. Dat meldde een woordvoerder van de brandweer. Bij de brand, die rond 18.00 uur uitbrak, kwam veel rook vrij. Omdat de brand zich snel uitbreidde, rukte de brandweer met groot materieel uit. Rond 19.30 uur was het vuur onder controle. In het gebied geldt sinds woensdag code geel, wat een verhoogd risico op natuurbranden inhoudt. Ook op andere plaatsen in het land woedden gisteren kleinere natuurbranden, onder meer bij Hilversum en Waalre. Een woordvoerder van weeronline.nl verwacht dat de brandweer door het droge weer de komende weken vaker te maken krijgt met natuurbranden. Sinds 7 maart is er geen noemenswaardige neerslag meer gevallen. Tot nu toe viel deze maand ongeveer 18 millimeter regen, tegen 60 millimeter normaal. (Novum)

Rechter veroordeelt pedojaagster opnieuw

Rotterdam. ‘Pedojaagster’ Yvonne van Hertum is opnieuw veroordeeld voor het belagen van een man die ze beschuldigt van pedofilie. De rechtbank in Rotterdam legde haar gisteren een voorwaardelijke celstraf van vier maanden op. De beschuldigde man kreeg eerder drie maanden voorwaardelijk opgelegd. Van Hertum heeft volgens de rechtbank ruim een jaar lang foto’s en fragmenten van telefoongesprekken met de man op internet geplaatst. Hij zocht volgens haar dagelijks contact met pedoseksuelen. Het slachtoffer zou de pedojaagster op zijn beurt vaak hebben gemaild en gebeld om haar bang te maken. In 2009 kreeg de vrouw in een soortgelijke zaak vier maanden cel opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk. (Novum)

Toch geen massagraf in Drunense Duinen

Rotterdam. In de Loonse en Drunense Duinen is toch geen massagraf van verzetsstrijders aangetroffen. Nader onderzoek heeft vermoedens daarover ontkracht, meldde een woordvoerder van het Rode Kruis gisteren. Een groep militairen begon twee weken geleden met graven na een verzoek van het Rode Kruis. De organisatie was getipt door iemand die kort na de Tweede Wereldoorlog had gezien dat twee kuilen op een schietbaan door Duitse soldaten werd gebruikt, waren dichtgegooid. Defensie berichtte eerder dat er mogelijk ook vijftien verzetsstrijders lagen die tijdens de oorlog waren geëxecuteerd. De militairen vonden op de locatie enkel munitie, een mortier en prikkeldraad. (Novum)

Bonden willen actiedag van onderwijs op 5 juni

Rotterdam. De onderwijsbonden hebben alle scholen in het basis-, speciaal, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs gisteren opgeroepen om op dinsdag 5 juni te protesteren tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs. De Eerste Kamer moet rond die tijd instemmen met een korting van 300 miljoen euro op het onderwijs voor kinderen met een handicap en/of leer- en gedragsproblemen. Twee weken geleden stemde de Tweede Kamer in met het kabinetsvoorstel. (NRC)

Minder boten voor Gay Pride aangemeld

Amsterdam. Er zijn dit jaar minder aanmeldingen van boten voor de Canal Parade tijdens de Amsterdamse Gay Pride. Stichting Progay heeft 188 aanmeldingen ontvangen, tegenover een recordaantal van 220 in 2011, meldde de organisator gisteren. Er kunnen tachtig boten meevaren. Geïnteresseerden konden zich tot en met dinsdag opgeven. Via een loting wordt zondag bepaald wie op 4 augustus mee mag varen. Het thema van Gay Pride dit jaar is On the Move. (Novum)