Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Kort geding tegen Staat vanwege huurverhoging voor ‘rijke huurders’

Minister Spies wil de woningcorporaties zelf laten beslissen of zij een huurverhoging doorvoeren voor gefortuneerde huurders. Screenshot VARA
Minister Spies wil de woningcorporaties zelf laten beslissen of zij een huurverhoging doorvoeren voor gefortuneerde huurders. Screenshot VARA Minister Spies wil de woningcorporaties zelf laten beslissen of zij een huurverhoging doorvoeren voor 'rijke huurders'. Screenshot VARA

Vier huurders uit Amsterdam spannen een kort geding aan tegen de Nederlandse staat vanwege de extra huurverhoging voor huurders met een hoger inkomen. Zij vinden dat de maatregel hun recht op privacy aantast, zo meldt de NOS.

Maatregel moet ‘scheefwonen’ tegengaan

Woningcorporaties vragen momenteel de inkomensgegevens van hun huurders op bij de Belastingdienst. Wie jaarlijks meer dan 43.000 euro verdient, kan geconfronteerd worden met een extra huurverhoging van 5 procent, bovenop de gebruikelijke jaarlijkse huurverhoging van 2,3 procent. Zestien procent van de huurders behoort tot die groep. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) geeft de corporaties de mogelijkheid om de huren te verhogen om op die manier ‘scheefwonen’ tegen te gaan.

Volgens de huurders ontbreekt echter een wettelijke basis voor de maatregel, omdat het wetsvoorstel nog niet is aangenomen door de Tweede Kamer.

‘Overheid hoort privé-informatie te beschermen, niet te grabbel gooien’

Frans Ondunk, voorzitter van de huurdersvereniging:

“De overheid hoort informatie over mijn prive-situatie te beschermen, niet te grabbel gooien op straat.”

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de helft van de corporaties dit jaar de huren verhoogt voor middeninkomens. Ze doen dat volgens de NOS vooral omdat de overheid ze in 2014 een heffing oplegt.