Korpsen in vier grote steden staken aanstaande donderdag

De politiekorpsen van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht gaan volgende week donderdag vier uur lang staken. Korpsbreed wordt het werk neergelegd, maar ze willen er “geen puinhoop van maken”. Dat zei de vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Willem van de Pol, vanavond op BNR Nieuwsradio.

“Dat betekent dat er geen blauw op straat is, de recherche zijn werk niet doet en ook de administratieve processen stilliggen”, zei Van de Pol. De politie is wel beschikbaar voor noodhulp.

Gisteren maakten de politiebonden ACP, NPB en VMHP bekend dat vanaf komend weekeinde harder actie zou worden gevoerd in een strijd voor een betere politie-cao. De bonden wilden onder meer tijdens de wedstrijd Go Ahead Eagles - FC Den Bosch op morgenavond ledenbijeenkomsten organiseren, zodat het duel niet door zou kunnen gaan. De rechtbank in Zwolle verbood die actie vandaag echter.

De cao-onderhandelingen tussen de bonden en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liepen eind vorige maand voor de tweede keer vast. De grootste struikelblokken zijn een salarisverhoging en de mogelijkheid voor agenten om eerder met pensioen te gaan. Het ultimatum voor onderhandelingen liep op maandag 5 maart af. Toen begonnen de acties.

Ministerie: kijken of staking openbare veiligheid niet in het geding brengt

Een woordvoerder van minister Opstelten laat in een reactie aan Novum weten dat het ministerie moet kijken of de staking binnen de spelregels past die voor politieacties gelden. Zo mag de openbare veiligheid niet in het geding komen. “Als dat wel het geval blijkt, is het aan de burgemeesters om in actie te komen”, zegt de woordvoerder. “Zij kunnen bijvoorbeeld naar de rechter stappen om een stokje te steken voor de staking.”