Komen de onderhandelaars in het Catshuis vandaag door ‘moeilijke fase’?

Breken of doorgaan? Vandaag moet duidelijk worden of de onderhandelingen in het Catshuis worden voortgezet. Wilders dreigde er een einde aan te maken, zo meldde de NOS gisteren op gezag van Haagse bronnen, maar zegde toe er een nachtje over te slapen.

Gistermiddag zijn de gesprekken over miljardenbezuinigingen in het Catshuis vroegtijdig afgebroken, omdat de besprekingen “door een moeilijke fase” gingen, zo meldde de Rijksvoorlichtingsdienst. Vanochtend om 10.00 uur worden de beraadslagingen voortgezet.

‘Ofwel strategie, ofwel inhoudelijk meningsverschil – kan groot worden’

Volgens NRC-politiek redacteur Freek Staps kan het nu twee kanten opgaan.

“Ofwel het is strategie, om druk op elkaar te zetten. En vooral op Wilders, omdat hij niet wil bewegen op belangrijke thema’s. Ofwel ze hebben een inhoudelijk meningsverschil en dan kan het groot worden.”

Wilders heeft moeite met hervormingen op de arbeidsmarkt

Belangrijke twistpunten aan de onderhandelingstafel zijn de hervorming van de WW en de versoepeling van het ontslagrecht. Wilders zou in ruil voor zijn steun onder meer een referendum over de euro eisen, iets wat voor het CDA en de VVD onaanvaardbaar is. Ook wil hij fors korten op ontwikkelingssamenwerking, een gevoelig punt voor het CDA.

Oppositie wil uitleg van Rutte en tijdspad onderhandelingen

De oppositiepartijen hebben het kabinet vanmiddag om opheldering gevraagd over de ontstane situatie. De partijen willen morgen voor twaalf uur een brief van het kabinet met uitleg over wat het betekent dat de onderhandelingen in “een moeilijke fase” zijn beland, zoals de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag meldde. PvdA-fractievoorzitter Samsom noemde het taalgebruik van de RVD vanmiddag “cryptisch” en wil daarom opheldering.

De oppositie wil ook dat het kabinet een tijdschema naar de Tweede Kamer stuurt over de voortgang van de onderhandelingen. De plannen over aanvullende bezuinigingen moeten uiterlijk 30 april worden ingediend bij Brussel. In een brief aan de Tweede Kamer schreef Rutte vandaag dat de regering de plannen uiterlijk op die dag naar Brussel zal sturen. De Tweede Kamer krijgt de plannen niet eerder dan de Europese Commissie. Wel zal het stuk “geen beleidsvoornemens bevatten die nog niet eerder naar de Tweede Kamer zijn gecommuniceerd”, schreef Rutte.

Er zal fors moeten worden gesneden om het begrotingstekort dat volgend jaar dreigt uit te komen op 4,5 procent, terug te brengen tot 3 procent.

De Haagse redactie van NRC zet zeven mogelijke scenario’s op een rij voor hoe nu verder.