Koch bij Selexyz, Nietzsche bij De Slegte

Met het faillissement van de Selexyz-holding is het lot van de winkels nog steeds ongewis. Toch ogen de prestigieuze boekentempels nu al angstig leeg. Samenwerking met De Slegte biedt mogelijk uitkomst, voor beide bedrijven.

De liefhebber die eens goed de tijd wil vergeten in de Amsterdamse boekentempel Selexyz Scheltema staat tegenwoordig twee keer zo snel weer buiten. Veel kasten zijn nog maar half gevuld en de trucs om ze vol te laten lijken zijn onderhand uitgeput. Het bedrijf, waarvan de holding gisteren failliet is verklaard, houdt uit geldgebrek steeds krappere voorraden aan.

De kracht van de vijftien enorme Selexyz-boekhandels in de grote steden was altijd het rijke assortiment. Hier kon de lezer terecht voor populaire titels én specialistische werken. Nu vallen bij Scheltema aan het Amsterdamse Koningsplein vooral de grote stapels bestsellers op. Bij de ingang liggen tafels vol met de nieuwste romans van auteurs als Robert Vuijsje en Herman Koch, dezelfde stapels die de klant kan vinden bij de AKO en de Bruna.

Het zijn de gespecialiseerde afdelingen waar de gaten vallen. Filosofie en klassieke talen zijn maar half vol. Het rijtje Nietzsche is nog zo’n dertig centimeter lang. Om de leegte bij poëzie te vullen is de nieuwe uitgave van de verzamelde gedichten van Szymborska over een hele plank breed uitgestald. Zo gaat het door de hele winkel heen. De afdeling misdaadromans heeft op ooghoogte een plank Tom Clancy en een plank Elizabeth George. Hier lijken de bovenste planken uit de kasten verwijderd. Bij de literatuur wordt een plank gevuld met Caesarion van Tommy Wieringa en een met de verzamelde columns van Sylvia Witteman. De Russische bibliotheek bedraagt nog tweederde plank, de prestigieuze reeks Privédomein nog een halve. Van Nabokov zijn er vijf boeken.

Vorig najaar probeerde Selexyz meer klanten naar de winkels te trekken door ook Lego te gaan verkopen en cd’s en dvd’s van muziekhandel Fame. Maar de ene tafel met cd’s en dvd’s biedt een sleetse aanblik: er liggen wat Harry Potters en klassieke platen van bands als R.E.M. en The Police. Er zijn nul nieuwe uitgaven.

Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Woensdag 28 maart 2012, pagina 21