Knappe zege AZ op Valencia in Europa League

Holman na zijn 1-0, vlak voor rust. Foto AP / Peter Dejong

AZ heeft vanavond in Alkmaar een knappe zege behaald op Valencia. In de heenwedstrijd van de kwartfinale van de Europa League werd het 2-1. Volgende week is de return in Spanje.

AZ liet zich in Alkmaar niet afschrikken door het bezoek van de Spaanse nummer drie van de competitie, die in de beginfase wel een paar keer gevaarlijk voor het AZ-doel opdook. Maar ook de ploeg van Gertjan Verbeek kreeg kansen. Enkele seconden voor rust was het raak: Brett Holman nam een indraaiende corner magnifiek op zijn rechterschoen en zag zijn inzet in de verre kruising verdwijnen.

De voorsprong werd echter vlak na rust alweer weggegeven. Middenvelder Topal kon na een voorzet boven Marcellis en Moisander uittorenen en de gelijkmaker binnenkoppen. Valencia leek na tien minuten stormen gas terug te nemen en liet AZ voetballen. Ruim tien minuten voor tijd kwam daar zowaar weer een voorsprong uit voort: Maarten Martens schoot de bal van dichtbij in het dak van het doel op aangeven van Holman.

AZ, koploper in Nederland, schopte het tot de kwartfinale door onder meer Anderlecht en Udinese uit te schakelen. Valencia is de laatste jaren een bijna-topploeg in Spanje: de club slaagt er niet in de hegemonie van Real Madrid en Barcelona te doorbreken, maar is daaronder de vaste nummer drie. De club blijft favoriet voor de tweevoudige ontmoeting met AZ, maar is volgende week wel genoodzaakt te winnen.

Ook Athletic Bilbao, Atlético Madrid en Sporting Lissabon winnen

Ook de andere zes kwartfinalisten kwamen vanavond in actie. Schalke 04, dat in de vorige ronde FC Twente uitschakelde, verloor thuis met 2-4 van Athletic Bilbao. Atlético Madrid won met 2-1 van Hannover 96 en Sporting Lissabon won met dezelfde cijfers van Metalist Kharkiv.