Klaas Knot in NRC: stel bezuinigingen niet uit

Knot (links) vorig jaar tijdens een Kameroverleg. Rechts minister De Jager. Foto NRC / Roel Rozenburg

Nederland kan het verminderen van de staatsschuld en het terugdringen van het begrotingstekort niet uitstellen. Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Het zou “behoorlijk erg” zijn als het kabinet valt, vindt Knot. De instabiele politieke situatie heeft direct gevolgen voor de rente die Nederland op de financiële markten moet betalen, zegt hij. Bovendien gaat economisch gezien een heel jaar “verloren” omdat een nieuw kabinet vóór Prinsjesdag “onhaalbaar” is.

Allerlei economen waarschuwen voor de gevolgen van harde besparingen, maar volgens Knot is het onvermijdelijk:

“De bezuinigingen zijn nodig omdat Nederland de komende jaren op een lagere groei uitkomt dan we gewend waren. Maximaal een groei van 1,5 procent. Dat komt doordat de beroepsbevolking amper meer toeneemt.”

Knot: ik snap term kapotbezuinigen niet

Knot noemt de financiële situatie “zorgwekkend”. Nederland moet daarom volgend jaar absoluut voldoen aan de Europese begrotingsnorm van een maximaal tekort van 3 procent, vindt hij. “Maar ook dan blijft de staatsschuld stijgen.” Hoofdprobleem is volgens Knot de structureel lagere economische groei dan die in het verleden.

Hij zegt in NRC niet bang te zijn dat de economie kapotbezuinigd wordt.

“Ik snap die hele term niet. Ook als we volgend jaar naar een begrotingstekort van 3 procent gaan, is er nog altijd sprake van stimulering van de economie.”

Knot heeft er vertrouwen in dat Nederland zijn hoogste financiële status (triple A) behoudt.

“Nederland is altijd in staat geweest om te hervormen zonder dat er een grote crisis uitbreekt. Daarom hebben de markten nog steeds vertrouwen.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het hele interview met Klaas Knot. Of lees het artikel vanaf 15.00 uur in de digitale editie (alleen voor abonnees)