Journaliste Telegraaf ten onrechte verdacht

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet alsnog de naam van Telegraaf-journaliste Jolande van de Graaf zuiveren. Dat vindt de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer, die in een vandaag verschenen rapport stelt dat het Openbaar Ministerie Van de Graaf ten onrechte heeft aangemerkt als verdachte.

De journaliste werd vervolgd omdat ze in 2009 had gepubliceerd over de Irak-oorlog en over een veiligheidsdreiging bij een bezoek van de dalai lama. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) kwam tot de conclusie dat de informatie moest zijn gelekt naar de krant en besloot de telefoon van onder anderen Van der Graaf af te tappen.

Op basis van die onrechtmatige taps werd de journaliste vervolgd voor het lekken van staatsgeheimen. Uiteindelijk werd de vervolging beëindigd omdat er sprake was van onrechtmatig verkregen bewijs. In zo’n geval blijft de verdenking echter bestaan en dat leidt tot een aantekening op het strafblad.

Volgens de ombudsman is de journaliste echter onterecht als verdachte aangemerkt. Hij adviseert Opstelten de aantekening alsnog te verwijderen.

Hij wijst erop dat journalistieke nieuwsgaring met bronbescherming een belangrijke voorwaarde is voor het verwezenlijken van de vrijheid van meningsuiting. De officier van justitie heeft volgens hem „onvoldoende stil gestaan bij de bijzondere positie die een journalist in het kader van het recht van vrije nieuwsgaring heeft”. Het OM moet volgens Brenninkmeijer „zeer terughoudend” zijn om journalisten die „misschien wel” staatsgeheime informatie publiceren, als verdachte aan te merken.

Het ministerie van Justitie beraadt zich nog op een reactie.