internationaal

British Design in het Victoria and Albert Museum
British Design in het Victoria and Albert Museum

Brits Design

De tentoonstelling British Design 1948-2012: Innovation in the Modern Age in het Victoria and Albert Museum in Londen toont het beste van het Britse naoorlogse design. Er zijn meer dan 300 objecten te zien, waaronder het shirt Anarchy in the UK van Vivienne Westwood & Malcolm McLaren uit 1977 en de Brownie Vecta-camera van Kenneth Grange uit 1964. 31 mrt t/m 12 aug. Victor and Albert Museum, Londen. www.vam.ac.uk

Ford Madox Brown

In het Museum voor Schone Kunsten in Gent is een overzichtstentoonstelling gewijd aan kunstenaar Ford Madox Brown (1821-1893). Brown wordt ook wel de pionier van de prerafaëlieten genoemd. Zijn werken zijn net als die van zijn iets jongere tijdgenoten gedetailleerd realistisch, fris van kleur en overzichtelijk symbolisch. Ze trekken oude literaire en bijbelse onderwerpen naar het heden. Wat zijn schilderijen en schetsen intrigerend maakt is de grote betrokkenheid van de schilder. Madox Brown leefde in een tijd waarin het historiestuk nog als hoogste genre gold en was een van de eerste kunstenaars die eigentijdse maatschappelijke onderwerpen schilderden. t/m 30 jun. Museum voor Schone Kunsten, Gent. www.mskgent.be

Fenster-bilder

Op de tentoonstelling Fresh Widow. Fenster-Bilder seit Matisse und Duchamp in Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf zijn zo’n honderd schilderijen, tekeningen, objecten, foto’s en projecties te zien van ramen in de kunst tussen 1912 en 2012. Het raam is volgens de organisatoren van de tentoonstelling een favoriete metafoor in de kunst.. Zoals in het werk Fresh Widow van Marcel Duchamp uit 1920, een replica van openslaande ramen, waarbij de ruiten bekleed zijn met zwart leer en dus ondoorschijnbaar. Ook kunstenaars als Jeff Wall, Henri Matisse en Jochem Hendricks gebruikten het raam als metafoor om thema’s te verbeelden als transparantie en framing van de blik van de kijker. 31 mrt t/m 12 aug. Kunstsammlung NRW, Düsseldorf. www.kunstsammlung.de

Deens Modernisme

Museum ARoS in Aarhus heeft Deens Modernisme bij elkaar gebracht. Met werk van onder meer de vroeg modernisten Harald Giersing, Oluf Høst, Jens Søndergaard en de surrealisten Richard Mortensen, Ejler Bille en Vilhelm Bjerke Petersen

t/m 26 aug. Museum Aros, Aarhus en.aros.dk