Ik wilde mijn vuisten laten spreken

Boksster Marichelle de Jong trekt zich terug uit de strijd om een ticket voor de Olympische Spelen. Daarmee is concurrent Nouchka Fontijn verzekerd van afvaardiging naar de WK in China begin mei, hét kwalificatiemoment. Zes vragen over vrouwenboksen.

23-02-2011, Rotterdam. Marichelle de Jong, rechts en Nouchka Fontijn links. Foto Bas Czerwinski

1Wat is er aan de hand?

Dit jaar is vrouwenboksen voor het eerst olympisch. De Nederlandse boksers Marichelle de Jong (34) en Nouchka Fontijn (24) waren in de running om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen dit jaar. Ze streden om hetzelfde ticket, omdat ze beiden in de klasse tot 75 kilogram uitkomen. Fontijn bokste al in de klasse tot 75 kilo en werd op de EK in oktober tweede. De Jong werd bij diezelfde EK kampioen in de klasse tot 69 kilo, maar switchte daarna naar een klasse hoger omdat die van haar niet olympisch is.

Vandaag zou de boksbond bij elkaar komen om te bespreken wie afgevaardigd wordt, en morgen zou technisch directeur Louis Wijdenbosch die beslissing bekendmaken. Dat is niet meer nodig, omdat De Jong zich gistermiddag terugtrok. Fontijn mag in mei naar de WK in China, hét kwalificatiemoment voor de Spelen.

2Waarom heeft De Jong zich teruggetrokken?

Ze schatte haar kansen op het verkrijgen van het olympische ticket klein in en heeft daarom zelf alvast de beslissing genomen om af te zien van kwalificatie. De periode om zich te bewijzen in de 75-klasse is te kort gebleken. De boksbond stelde na de EK in oktober de criteria op voor de twee vrouwen. Een daarvan was dat ook eerder behaalde resultaten, teruggaand tot januari 2011, zouden meetellen. Toen was de strijd eigenlijk al beslist, zeggen De Jong en haar coach, en voormalig bondscoach, Ton Dunk. „Ik heb in heel 2011 één wedstrijd in de 75-klasse gebokst”, vertelt de boksster. „Nouchka natuurlijk veel meer, zij had meteen een voorsprong.”

3Marichelle de Jong vindt dus dat ze nooit echt kans heeft gemaakt op het ticket voor de Spelen?

Ja, inderdaad. Ze wil liever niet „met modder gooien”, zegt ze, maar ze zegt ook: „De eisen die Louis Wijdenbosch heeft opgesteld, waren in Nouchka’s voordeel. Hij regelde alles voor haar. Ze kan in Ierland trainen en hij maakte voor haar een periodiseringsplan. Er zit een beetje een luchtje van partijdigheid aan.”

Ook Ton Dunk is van mening dat op basis van de selectiecriteria vanaf het begin duidelijk was dat er al een keuze was gemaakt tussen de twee vrouwen. Dunk: „Eerst zouden de selectiecriteria na de EK gelden, maar na afloop van de EK bleken ook resultaten van daarvoor mee te tellen.” Ze hebben een rechtszaak overwogen om de criteria aan te vechten, net als turner Jeffrey Wammes onlangs deed, maar De Jong zag daarvan af. „Jeffrey heeft wel gewonnen, maar het heeft hem ook geld gekost en het ticket heeft hij nog niet. Ik wilde mijn vuisten laten spreken.”

4Wat is de reactie van de boksbond hierop?

Louis Wijdenbosch staat „nog voor de volle 200 procent” achter de criteria die hij vorig jaar heeft opgesteld. „Of Marichelle de Jong een eerlijke kans heeft gehad? Dat moet je aan haarzelf vragen. Het is totaal zinloos dat ik daar iets over zeg. De criteria waren duidelijk en voor de verliezer zijn die nooit eerlijk, voor de winnaar wel. Iedereen heeft er een andere mening over.”

5Afgezien van de selectieprocedures: had De Jong op basis van resultaten een kans gemaakt?

Tja. Nee, waarschijnlijk. Wijdenbosch wil daar inhoudelijk niets over kwijt, maar zegt wel: „Het zou lastig voor haar geweest zijn als we de prestaties van de twee naast elkaar leggen. In Servië verloor De Jong van Fontijn en in Tsjechië strandde ze op het toernooi in de tweede ronde.”

Fontijn wist daarentegen eind februari het prestigieuze toernooi om de Strandja Cup in Sofia te winnen. Ook De Jong en Dunk erkennen dat het er niet goed voor hen uitzag. Dunk: „Marichelle hééft van Nouchka verloren, zo eerlijk moet je ook zijn.”

6En nu? Was dit dan de bokscarrière van Marichelle de Jong?

Nee, nog niet. Ze gaat zich nu volledig richten op de WK in China – niet meer op de klasse tot 75 kilo uiteraard, maar op haar eigen 69-klasse. In die klasse is zij sinds oktober dé Europees kampioen – de eerste Europees kampioen boksen sinds Arnold Vanderlyde in 1991. „En nu wil ik ook wereldkampioen worden.”

De WK is in mei, „daarna moet ik een baan zoeken”. Boksen kan professioneel tot 35 jaar en Marichelle is nu 34. De WK in China is, wat voor resultaat ze ook zal behalen, de afsluiter van haar carrière als topsporter.