‘Iedereen moet de film hebben gezien’ Shame

Ariane Schluter (46) speelt bij het Nationale Toneel de monoloog Alleen voor jullie.

Film

Shame

„Hij is veelgeprezen, maar ik zeg het nog maar eens: iedereen moet deze overrompelende film zien. Hij kruipt echt onder je huid. De film gaat over verslaving, maar het onderwerp van de verslaving, seks, is herkenbaar en dichtbij. Dat is slim van regisseur Steve McQueen. Als de hoofdpersoon heroïneverslaafd was geweest had je veel meer afstand gevoeld. Prachtig is hoe je aan de openlijk zelfdestructieve zus van de hoofdpersoon kunt zien wat er bij hem aan de binnenkant kapot is, hoezeer het mis was in hun gezin. Het is een zwarte, rauwe film, maar niet cynisch: er is een sprankje hoop. Als hij uiteindelijk zijn emotie toelaat, is dat een soort catharsis.”

ExpositieFOAM

„Het Fotomuseum Amsterdam (FOAM) is mijn favoriete museum. Ik ga naar elke expositie daar. Het is niet te groot, dus er wordt goed gekozen, en er worden verrassende invalshoeken aangereikt om een onderwerp te benaderen. Exposities daar zijn altijd een belevenis. Momenteel is er een selectie uit de nieuwsfotografie van The New York Times Magazine te zien, daar ben ik ongelofelijk benieuwd naar. Zodra ik kan, ga ik die bekijken.”

VoorstellingDood Paard, De Perzen

De Perzen van Aeschylus is een van mijn favoriete toneelstukken. Omdat politiek en emotie er hand in hand in gaan, en het zo is geschreven dat het heel makkelijk een relatie aangaat met de actualiteit, ook als het nu wordt geënsceneerd. Nu brengt gezelschap Dood Paard het stuk, in een nieuwe vertaling van Rob de Graaf, wat bij voorbaat al interessant is. Daarbij ben ik helemaal gegrepen door de publiciteitsfoto: van een man met wijd uitstaande oren, bedekt met bloed. Een goed gekozen, intrigerend beeld, dat een spannende voorstelling belooft.”