‘Homohaatzaaiende reggae niet welkom in Nederland’

“Rastaman don’t apologize to no battybwoy/If yuh diss King Selassie I will gunshot yuh bwoy.” Het zijn dit soort anti-homoteksten van de Jamaicaanse reggae-artiest Sizzla Kalongi waarom COC Nederland wil dat alle drie zijn optredens worden afgelast. In nummers als ‘Nah Apologize’ zegt hij homo’s (battyboys) door het hart te schieten en hen te laten branden.

Sizzla

“Rastaman don’t apologize to no battybwoy/If yuh diss King Selassie I will gunshot yuh bwoy.” Het zijn dit soort anti-homoteksten van de Jamaicaanse reggae-artiest Sizzla Kalongi waarom COC Nederland wil dat alle drie zijn optredens worden afgelast. In nummers als ‘Nah Apologize’ zegt hij homo’s (battyboys) door het hart te schieten en hen te laten branden.

Het was Sizzla’s reactie op het feit dat hij niet meer welkom was in Groot-Brittannië. In dit nummer zegt hij homo’s geen excuses aan te bieden.

http://www.youtube.com/watch?v=hn0Y5ET0Vgc

Sizzla treedt morgenavond op in de Melkweg in Amsterdam (zie zijn eigen aankondiging hieronder), en dit weekend in Rotterdam en Groningen. “In ons land mag geen plaats zijn voor artiesten die oproepen om homo’s in brand te steken en ze door het hart te schieten”, zegt Vera Bergkamp, voorzitter van COC Nederland. “We doen een dringend beroep op de organisatoren om afstand te nemen van deze homohater en zijn concerten te annuleren.”

De COC’s Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Drenthe hebben de afgelopen weken contact gezocht met de podia waar Sizzla optreedt. Die, en Sizzla zelf, verwijzen naar de Reggae Compassionate Act (RCA) uit 2007. Daarin verklaren reggae/dancehall-artiesten, zoals Buju Banton, Beenie Man en Sizzla, dat zij geen nummers meer zingen die oproepen tot geweld tegen homoseksuelen.

Het COC wijst er op dat eerdere beloften van Sizzla op dit punt weinig waard zijn gebleken. Vooralsnog gaan de concerten door. De Rotterdamse politiek wil dat het concert ‘nauw in de gaten wordt gehouden’ en dat er wordt ingegrepen als de wet wordt overtreden.

Sizzla’s optreden van gisteren in Stockholm is na protest wel afgelast. Ook zijn drie Spaanse shows in april zijn inmiddels afgeblazen – na 40.000 handtekeningen op een petitie. Na COC-protesten zijn in Nederland in 2004 en 2010 optredens van Buju Banto, Beenie Man en de hiphopgroep Jedi Mind Tricks afgelast.