Heeft Wilders goed geslapen? Zeven mogelijke scenario’s hoe nu verder

De onderhandelaars op het terras van het Catshuis. Screenshot NOS De onderhandelaars op het terras van het Catshuis. Screenshot NOS

Wilders wilde er nog wel een nachtje over slapen. Maar vandaag zal moeten blijken: draait hij bij en komt er een akkoord of zal hij breken? De politieke redactie van NRC zet zeven scenario’s op een rij.

 1. Alles lukt toch
  De ‘moeilijke periode’ die gisteren in het Catshuis werd doorgemaakt, wordt overwonnen. Het kabinet bereikt vervolgens een keurig akkoord met voldoende bezuinigingen. Het tekort voor 2013 komt onder de 3 procent van het bruto binnenlands product. De coalitiepartijen VVD en CDA, gedoogpartner PVV, ex-PVV’er Brinkman en de SGP steunen het akkoord. Brussel stemt in met een nieuwe begroting, de financiële markten reageren opgelucht.
  Best mogelijk
 2. Alles lukt half
  Het Catshuisoverleg resulteert in een reeks van maatregelen waardoor het tekort behoorlijk in de buurt komt van 3 procent. Dat wordt in Brussel voorgelegd, waarbij het nog niet helemaal duidelijk is of de Europese Commissie de voornemens ver genoeg vindt gaan. De Tweede Kamer is in meerderheid voor, maar er is één groot probleem: minister Jan Kees de Jager vindt het gezichtsverlies te groot en treedt af.
  Best mogelijk
 3. Een nieuwe coalitie
  Het Catshuis-overleg wordt opgebroken en er komt een nieuwe tussenformatie, zonder nieuwe verkiezingen. PvdA, D66 en ChristenUnie onderkennen de grote problemen en slaan de handen ineen met VVD en CDA. Een nieuwe coalitie is dan geboren. De nieuwkomers worden succesvol gelokt met hervormingen op de arbeids- en woningmarkt en de zorg.
  Onwaarschijnlijk
 4. Doorgaan met minderheidskabinet
  Rutte en Verhagen verspelen definitief de steun van Geert Wilders. Het minderheidskabinet van VVD en CDA gaat verder met wisselende steun in de Kamer. Juist de druk van Brussel maakt de urgentie groot om ondanks de breuk tot grote bezuinigingen te komen. Het landsbelang geeft de doorslag. Geen nieuwe verkiezingen op dit moment, wellicht wel in 2013.
  Onwaarschijnlijk
 5. Een tussentijds zakenkabinet
  Premier Rutte en vicepremier Verhagen gooien het bijltje erbij neer, maar iedereen ziet in dat Nederland niet gebaat is bij verkiezingen en een lange formatie. Er wordt een zakenkabinet geformeerd, dat via bezuinigingen en hervormingen een meerderheid in de Kamer weet te bereiken. Afgesproken is wel om volgend jaar verkiezingen te houden waarna het politiek kleurloze kabinet vervangen wordt.
  Onwaarschijnlijk
 6. Nieuwe verkiezingen, toch begroting
  Het overleg loopt mis en de Tweede Kamer besluit tot nieuwe verkiezingen. Dat lukt nog net voor de zomer, waarna tijdens de rustige maanden juli en augustus de formatie kan plaatsvinden. De Kamer neemt het initiatief om het tekort over 2013 in de buurt van de 3 procent te krijgen. Het kabinet zet deze maatregelen alvast in gang. Zo wordt 2013 qua begroting geen volledig verloren jaar.
  Best mogelijk
 7. Nieuwe verkiezingen, alles mislukt
  Er komen nieuwe verkiezingen nadat VVD, CDA en PVV niet uit de tussenformatie zijn gekomen. In de Tweede Kamer heerst grote verdeeldheid. Het kabinet-Rutte gaat demissionair verder, maar neemt geen controversiële maatregelen. Extra bezuinigingen zijn daardoor niet mogelijk, met als gevolg dat het begrotingstekort volgend jaar minimaal 4,5 procent bedraagt. Nederland verliest zijn Triple A-status. Een Europese boete hangt in de lucht.
  Best mogelijk