‘Grote kans’ dat Europa en VS voorraad aanboren om olieprijs te drukken

Caption: An employee fills a motorcycle tank as another motorcyclist waits to buy petrol at a gas station in Hefei, Anhui province March 23, 2012. China may be the world's No. 2 oil consumer and have the world's biggest vehicle market but current high oil prices are unlikely to dent growth in fuel demand much or sales of fuel-guzzling sports utility vehicles. The country, which imports 56 percent of the oil it needs, is set to lead global oil demand again this year by contributing nearly half of the world's incremental fuel use, although the pace has slowed. Picture taken March 23, 2012. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: ENERGY TRANSPORT) Een Chinese pompbediende in Peking. De hoge olieprijzen hebben weinig effect op de groei van de op een na grootste olieconsument in de wereld. Foto Reuters

Er bestaat een “grote kans” dat de Verenigde Staten en Europa overeen komen hun strategische noodvoorraden olie aan te boren om de prijs van ruwe olie te drukken. In afwachting hiervan daalde de prijs al tot 104,92 dollar op de beurzen.

Volgens de Franse premier Francois Fillon’s zijn de besprekingen tussen de verschillende partijen nog steeds in volle gang, meldt persbureau AP. Naast Japan, Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS wil ook Saoedi-Arabië de prijzen drukken. Dat liet de minister van Olie van de grootste olieproducent ter wereld vandaag weten. Volgens hem zijn de hoge olieprijzen “slecht nieuws voor Europa, de Verenigde Staten, de opkomende economieën en Saoedi-Arabië zelf”.

De angsten voor een militaire aanval op de nucleaire installaties in Iran dreven vanaf oktober de olieprijzen van 75 dollar per vat op tot ver boven de 120 dollar. Een blijvend hoge olieprijs kan leiden tot inflatie en is daarmee een bedreiging voor het herstel van de wereldeconomie. Eind januari kostte een vat Noordzeeolie nog 110 dollar.

Ook de landen die olie afnemen reageren op de aanhoudend hoge prijzen. Enkele grote afnemers overleggen sinds gisteren met het Internationaal Energie Agentschap over het aanspreken van de strategische reserves. Het is volgens Fillon mogelijk om de noodvoorraden aan te spreken als andere landen besluiten om wat meer olie op te slaan. Dan is er volgens de Franse premier “een goede kans” dat de VS en Frankrijk hun olievoorraad zullen aanspreken.

China, de op een na grootste olieconsument in de wereld, heeft weinig last van de hoge olieprijzen. Volgens persbureau Reuters is het effect op het olieverbruik en de verkoop van auto’s verwaarloosbaar. Naar verwachting is het land later dit jaar de grootste olieconsument.