Gevulde schelpen

Mijn keuken heeft al best wat van de wereld gezien. Ik maak thuis namelijk regelmatig culinaire uitstapjes naar andere continenten en mijn kastjes staan vol met kookgerelateerde souvenirs die ik in de loop der tijd zelf in het buitenland heb opgepikt. Het afgelopen jaar nam ik kruiden mee uit India en currypasta uit Thailand, daarnaast breidde ik mijn kookarsenaal uit met een Thaise vijzel, een paellapan uit Spanje en tajines uit Marokko.

Reizende vrienden willen mij zo nu en dan ook nog weleens een culinair aandenken toestoppen. Een tijdje terug kreeg ik van een vriendin bijvoorbeeld een grote zak pastaschelpen uit Italië, als dank dat ik een weekje op haar kat had gepast. Deze ‘conchiglioni’ doen qua formaat niet onder voor de schelpen die op het strand te vinden zijn en hebben daarom een speciale behandeling nodig. Voor een simpele ‘pasta met saus’ zijn ze namelijk te groot. Het is natuurlijk niet onmogelijk om ze zo te bereiden, maar ik kan uit ervaring vertellen dat het niet de smakelijkste optie is.

De schelpen zijn het lekkerst als ze zijn gevuld, bedekt met een laagje kaas en even in de oven hebben gestaan. Vorige week stond op deze plek ook al een recept voor gevulde pasta, en die ricotta-spinazievulling doet het uiteraard ook goed in deze schelpen. Voor de afwisseling kunt u onderstaand recept gebruiken voor pasta met een frisse vulling van kerstomaatjes en courgette.

Snipper de ui en bak deze kort in een scheutje goede olijfolie. Voeg de gepelde tomaten toe en bak even mee. Pureer met een staafmixer en breng op smaak met een beetje peper en zout. Zet apart.

Kook de conchiglioni zo’n 5 minuten, giet af en bewaar 50 ml van het kookvocht. Houd de schelpen ook apart.

Rasp de courgette en snijd de cherrytomaatjes doormidden. Verhit een scheutje olijfolie en bak hierin de courgette en tomaatjes.

Maak een papje van de citroenschil, fijngesneden knoflook en het chilipoeder, voeg dit na vijf minuten toe aan de courgette en bak ook een paar minuten mee. Schenk het kookvocht in de pan, breng aan de kook en laat één minuut staan. Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen. Vul de pastaschelpen met het mengsel en plaats in een ingevette ovenschaal. Schep er de tomatensaus overheen, bedek met geraspte parmezaan en bak de schelpen ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Laat even afkoelen en verdeel over vier borden. Maak het af met een paar blaadjes basilicum.