Gelijkspel in zinderende titanenstrijd

Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi (R) fights for the ball with AC Milan's Dutch midfielder Clarence Seedorf during the Champions League quarter-finals first leg football match AC Milan vs FC Barcelona on March 28, 2012 at San Siro stadium in Milan. AFP PHOTO / ALBERTO LINGRIA AFP

De topwedstrijd in de Champions League tussen AC Milan en FC Barcelona is gisteravond in een 0-0 gelijkspel geëindigd. Daarmee maken beide ploegen nog kans op plaatsing voor de halve finales. De return is volgende week in Barcelona, in stadion Camp Nou.

In een kolkend San Siro (80.000 toeschouwers) maakten beide teams er gisteravond een geweldige wedstrijd van: het weergaloze combinatievoetbal van Barcelona tegen het granieten verdedigingswerk van AC Milan. Het enige waar het aan ontbrak waren doelpunten.

De eerste helft was zeer spectaculair. Barcelona was veel sterker en had aanzienlijk meer balbezit (66 procent) dan AC Milan. De druk van Barcelona op Milan was enorm. Toch kregen beide ploegen genoeg grote kansen om de score te openen. Zo miste AC Milan, waar de zeer sterk spelende Clarence Seedorf in de basis begon, in de openingsfase twee zeer grote kansen.

In de tweede helft waren de Italianen sterker dan in de eerste helft. De ploeg zette meer druk op Barcelona, waardoor de wedstrijd gelijkwaardiger werd. Drie minuten voor tijd kreeg het Argentijnse wonderkind Lionel Messi nog een zeer grote kans, maar AC Milan-doelman Christian Abbiati voorkwam erger. Oud-Ajax-speler Urby Emanuelson (AC Milan) kreeg direct na zijn invalbeurt twintig minuten na rust een grote kans, maar zijn aanname was niet goed.

Eerder dit seizoen troffen beide Europese grootmachten elkaar al in de groepsfase van de Champions League (2-2 in Barcelona en 2-3 in Milaan).

De andere kwartfinale van gisteravond tussen Olympique Marseille en FC Bayern München eindigde in een 0-2 overwinning voor de Duitsers. Arjen Robben maakte het tweede doelpunt voor Bayern, Mario Gómez had de 0-1 gemaakt. NRC