‘Explosies bij begin top Arabische Liga in Bagdad’

Caption: Smoke billows following a blast near the Iranian embassy in Baghdad on the outskirts of the Iraqi capital's heavily-fortified Green Zone on March 29, 2012 as a landmark Arab summit opened. The blast came despite strict security measures by the Iraqi government, which had 100,000 security forces members on alert in Baghdad, and effectively locked down the city. AFP PHOTO/ALI AL-SAADI Rook bij de Iraanse ambassade op de grens van de Groene Zone in Bagdad. Foto AFP / Ali al-Saadi

De opening van de topconferentie van de Arabische Liga in Bagdad is aan het begin van de middag opgeschrikt door een aantal explosies. Het was niet direct duidelijk of de explosies slachtoffers hebben geëist of schade hebben aangericht.

De exacte toedracht van de door journalisten en ooggetuigen gehoorde explosies is ook nog niet bekend. Volgens een bron van persbureau Reuters zou een raket of mortier zijn neergekomen in de Groene Zone van Bagdad, waar de top van de Arabische leiders plaatsvindt. Een bron van persbureau AP zegt dat een mortier is neergekomen in de buurt van de Iraanse ambassade in Bagdad, die ook vlakbij de Groene Zone ligt.

Volgens chef Midden-Oosten van de BBC Paul Danahar valt de mortieraanval reuze mee:

Twitter avatar pdanahar Paul Danahar Mortar round near greenzone in #Baghdad during #Arab League wasn’t close enough to make people stop eating their open air lunch #ALIraq

Danahar vervolgt dat hij van bronnen heeft vernomen dat het niet zou gaan om een mortier maar een bermbom, al is dat nog niet bevestigd. Een AFP-fotograaf weet te vertellen dat er in ieder geval veel rook te zien was.

Golfstaten willen af van Assad, Irak zocht recent juist toenadering

De explosie komt op de dag dat voor het eerst in 22 jaar Arabische leiders samenkomen in Irak. De opkomst is echter magertjes, slechts tien van de 22 lidstaten van de Liga zijn vandaag vertegenwoordigd. Zo is de emir van Koeweit de enige leider van een Golfstaat die op de top aanwezig is. De Iraakse regering had gehoopt dat de top na twee decennia van isolatie haar terugkeer in de Arabische schoot zou betekenen. Dat zoveel landen verstek laten gaan is opnieuw een teken van de spanningen die bestaan tussen sunnieten en shi’ieten in de regio.

De kwestie-Syrië staat vandaag centraal in Bagdad. Westerse leiders verwijzen vaak naar het Arabische plan voor Syrië, dat met name oproept tot het onmiddellijke opstappen van president Bashar al-Assad, en suggereren daarmee Arabische eenheid. Maar in werkelijkheid zijn de Arabische landen verdeeld, schreef onze buitenlandredacteur Carolien Roelants deze week in NRC Handelsblad:

“De Golfstaten willen zo snel mogelijk af van Assad, in de eerste plaats om zijn bondgenoot Iran een zware slag toe te brengen. Gastheer Irak is erg bezorgd dat er na de val van Assad een conservatief-sunnitisch bewind in Damascus aan de macht komt en neemt een andere positie in. Welke invloed zou zo’n regime hebben op de sunnitische minderheid in Irak en wat zouden de gevolgen zijn voor de wankele Iraakse veiligheid? Daarom heeft premier Maliki de laatste tijd juist toenadering gezocht tot Assad. Irak kan het zich ook niet permitteren zijn vriend en grootste handelspartner Iran van zich te vervreemden.”

Lees hier het liveblog van The Guardian over de top in Bagdad.