Escher is de top in Brazilië

In de top-20 van de beste bezochte exposities van 2011 komt Nederland niet voor. Het onderwerp van de nummer 1 van de wereld was wel Nederlands: The Magical World of M.C. Escher. In het Centro Cultural Banco do Brasil in Rio de Janeiro kwamen tussen 18 januari en 27 maart 573.691 mensen kijken. Kunstmaandblad The Art Newspaper rekende uit dat Escher dus 9.677 mensen per dag trok. In Den Haag, waar bijna alles van Escher permanent te zien is in ‘Escher in het Paleis’, kwamen vorig jaar gemiddeld 323 mensen per dag.

Het Braziliaanse museum trok 2,3 miljoen mensen in 2011. Het staat op de 17de plaats van best bezochte musea met gemiddeld 6.268 bezoekers per dag. Escher haalde dat gemiddelde dus flink omhoog.

Drukst bezocht zijn Louvre (8,8 miljoen), Metropolitan (6) en British Museum (5,8). Het eerste Nederlandse museum op de lijst is het Van Gogh op de 23ste plaats met 1,6 miljoen bezoekers, gemiddeld bijna 4.400 per dag. Het Van Gogh had ook de drukst bezochte expositie van Nederland: tussen 18 februari en 29 mei kwamen 4.430 mensen per dag naar Picasso in Parijs. Het museum staat met Van Gogh in Antwerpen en Parijs ook op plaats 33 (4.258 per dag). Picasso heeft vast voor extra bezoek gezorgd – 2011 was het op één na beste jaar van het museum – maar de kleine afwijking van het daggemiddelde over het hele jaar betekent dat de grote bezoekmagneet toch Vincent van Gogh zelf is.

De derde Nederlandse expositie in de lijst is zeer verrassend: The Embed and the Shadow of the Horse van Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan in Boijmans Van Beuningen. Dit duo dat ‘moeilijke’ films maakt staat op de 121ste plaats met 2.243 bezoekers per dag. Merkwaardig, tot je op plaats 137 ene Kees van Dongen tegenkomt. Diens toptentoonstelling trok 200.000 mensen naar Boijmans en was in 2011 nog tot 23 januari te bezoeken. Weinig bezoekers zullen zich iets herinneren van de expositie van Van Brummelen en De Haan die er in januari 2011 prettig mee samenviel.

    • Dirk Limburg