‘Er zit een luchtje van partijdigheid aan’

Bokser Marichelle de Jong heeft zich teruggetrokken in de tweestrijd met Nouchka Fontijn om een olympisch ticket naar Londen.

1Twee boksvrouwen en één olympisch ticket, hoe zit dat?

Dit jaar is vrouwenboksen voor het eerst olympisch. De Nederlandse boksers Marichelle de Jong (34) en Nouchka Fontijn (24) waren in de race om zich te plaatsen voor de Spelen in Londen. Ze streden om hetzelfde ticket, omdat ze beiden in de klasse tot 75 kilogram uitkomen. Fontijn bokste al in de klasse tot 75 kilo en werd op de EK tweede. De Jong werd bij diezelfde EK kampioen in de klasse tot 69 kilo, maar switchte daarna naar een klasse hoger omdat die van haar niet olympisch is.

Vandaag zou de bond bijeen komen om te bespreken wie afgevaardigd wordt, morgen zou technisch directeur Louis Wijdenbosch die beslissing bekendmaken. Dat is niet meer nodig, omdat De Jong zich gistermiddag terugtrok. Fontijn mag in mei naar de WK in China, hét kwalificatiemoment voor de Spelen.

2 Waarom heeft De Jong zich teruggetrokken?

Ze had naar eigen zeggen weinig kans op een olympische ticket en heeft daarom zelf de beslissing genomen af te zien van kwalificatie. De periode om zich te bewijzen is te kort gebleken. De boksbond stelde na de EK in oktober de criteria op voor de twee vrouwen. Een daarvan was dat ook eerder behaalde resultaten, teruggaand tot januari 2011, zouden meetellen. Toen was de strijd eigenlijk al beslist, vinden De Jong en haar coach Ton Dunk, voormalig bondscoach. „Ik heb in heel 2011 één wedstrijd in de 75-klasse gebokst”, vertelt ze. „Nouchka veel meer, zij had een voorsprong.”

3 De Jong vindt dus dat ze nooit echt kans op de Spelen had?

Ze wil „liever niet met modder gooien”, zegt ze, maar verklaart: „De eisen die Louis Wijdenbosch heeft opgesteld, waren in Nouchka’s voordeel. Hij regelde alles voor haar. Ze kan in Ierland trainen en hij maakte haar periodiseringsplan. Er zit een luchtje van partijdigheid aan.”

Ook Ton Dunk vindt dat op basis van de selectiecriteria vanaf het begin duidelijk was dat er al een keuze was gemaakt. „Eerst zouden de selectiecriteria na de EK gelden, maar na afloop van de EK bleken ook resultaten van daarvóór mee te tellen.” Ze hebben een rechtszaak overwogen om de criteria aan te vechten, net als turner Jeffrey Wammes deed, maar De Jong zag daarvan af. „Jeffrey heeft wel gewonnen, maar het heeft hem ook geld gekost en het ticket heeft hij nog niet. Ik wilde mijn vuisten laten spreken.”

4 Wat is de reactie van de boksbond?

Wijdenbosch staat „nog voor de volle 200 procent” achter de criteria die hij vorig jaar opstelde. „Of De Jong een eerlijke kans had? Dat moet je haarzelf vragen. Zinloos dat ik er iets over zeg. De criteria waren helder en voor de verliezer zijn die nooit eerlijk, voor de winnaar wel. Iedereen heeft er een andere mening over.”

5 Zou De Jong op basis van de resultaten een kans hebben?

Wijdenbosch wil er inhoudelijk niets over kwijt, maar zegt wel: „Het zou lastig zijn geweest zijn als we de prestaties naast elkaar leggen. In Servië verloor De Jong van Fontijn en in Tsjechië strandde ze in de tweede ronde.” Fontijn won eind februari een groot toernooi in Sofia. Ook De Jong en Dunk erkennen dat het er niet goed uitzag. Dunk: „Marichelle hééft van Nouchka verloren, zo eerlijk moet je ook zijn.”

6 Betekent dit het einde van Marichelle de Jongs carrière?

Nee, ze gaat zich nu richten op de WK in China, niet meer in de klasse tot 75 kilo, maar in haar eigen 69-klasse. Daarin is zij sinds oktober dé Europees kampioen – de eerste Nederlander sinds Arnold Vanderlyde in 1991. „En nu wil ik ook wereldkampioen worden.” De WK zijn in mei, „daarna moet ik een baan zoeken”. Boksen kan professioneel tot 35 jaar en Marichelle is 34. De WK zijn, wat ze daar ook presteert, het einde van haar topsportcarrière.