diversen

De Mythe van de Muze

Op zaterdag 31 maart en zondag 1 april is het Museum Volkenkunde het decor voor De geboorte van de 11de Muze. Kunstenaar Peter Peereboom viert in de door hem ontworpen ‘Media Tempel’ de geboorte van OdiliaMedia, muze van de digitale media. Gezien het huidige misbruik in de vorm van illegaal downloaden en hacken verdienen deze media zijns inziens een beschermvrouwe. De installatie, die hieraan vormgeeft, wordt op vrijdag 30 maart geopend met optredens van acteur Peer Mascini en zangeres La Pat.

31 mrt & 1 apr, Museum Volkenkunde, Leiden www.themuse.nl

Nexus lezing

Zaterdag 31 maart wordt de Nexus-lezing gehouden door Philippe de Montebello. Hij was meer dan dertig jaar directeur van het Metropolitan Museum of Art in New York. De Montebello heeft een rotsvast vertrouwen in de klassieke missie van het museum en is er trots op elitair genoemd te worden. 31 mrt, 14.30 uur. Aula Universiteit van Tilburg. www.nexus-instituut.nl

Beroemde Groningers

Op de Zuiderbegraafplaats van de stad Groningen liggen veel beroemde Groningers die voor de regio van betekenis zijn geweest. Een anderhalf uur durende rondleiding gaat langs de graven van beroemde Groningers zoals Jan Altink (de schilder aan wie het Groninger Museum momenteel een tentoonstelling wijdt), Otto Eerelman (schilder), Klaas Mesdag (vader van schilder Hendrik Willem Mesdag), Henri Guyot (oprichter doveninstituut), Hendrik de Cock (van de Afscheiding van 1834), Wolters en Noordhoff (drukkerij/uitgeverij) en Theodorus Niemeijer (tabaksfabriek). Henk Bakker vertelt aan de hand van de graven over hun leven en geschiedenis. 1 & 4 apr, 14 uur. De Zuiderbegraafplaats Groningen. www.henkbakker.nl

Het Ballett am Rhein

Op donderdag 5 april is Ballett am Rhein voor het eerst te zien in Nederland met drie werken van Martin Schläpfer. Gedanst worden Marsch, Walzer, Polka; Tanzsuite en Forellenquintett. Martin Schläpfer werd in 2010 door het toonaangevende dansvakblad Tanz uitgeroepen tot choreograaf van het jaar en is een van de favoriete choreografen van Hans van Manen.

5 apr, 20.15 uur. Het Muziektheater Amsterdam. www.het-muziektheater.nl

CinemAsia Film Festival

Azië is op alle fronten in opkomst; toch blijft het Aziatisch filmaanbod beperkt tot de arthouse cinema. Dit ondervond de ‘Asian-American’ filmmaakster Doris Yeung nadat zij tien jaar geleden naar Nederland was gekomen. Vervolgens richtte zij het tweejaarlijkse CinemAsia Film Festival op. Dit jaar beleeft het festival van 4 tot en met 8 april zijn vijfde editie in De Balie in Amsterdam.

4 t/m 8 apr, De Balie, Amsterdam. www.cinemasia.nl