Delegatie haalt Mali niet: demonstranten beletten landing

Aanhangers van de recente staatsgreep in Mali juichen terwijl het konvooi met de leider van de groep machthebbende militairen het vliegveld verlaat. Het kwam door toedoen van de demonstranten niet tot een ontmoeting met de presidenten van buurlanden. Foto AP / Rebecca Blackwell

De delegatie van het West-Afrikaanse blok Ecowas die vandaag Mali zou bezoeken naar aanleiding van de staatsgreep, heeft rechtsomkeert gemaakt. De presidenten van Ivoorkust, Niger, Burkina Faso en Benin konden niet landen omdat woedende demonstranten de landingsbaan bezet hielden.

Dat zei een adviseur van de Ivoriaanse president Alassane Ouattara. De presidenten wilden het bezoek namens Ecowas brengen om hun boodschap van eergisteren kracht bij te zetten. Toen werd het lidmaatschap van Mali opgeschort. Bovendien eiste het overlegorgaan dat de militairen die de macht vorige week grepen die zo snel mogelijk weer afstaan. In de woorden van Ecowas: ze stapten het toestel in om ‘de constitutionele orde herstellen’. Ze hebben ook gezegd een vredesmacht achter de hand te houden om indien nodig te kunnen ingrijpen.

De wachtende demonstranten op het vliegveld van de hoofdstad Bamako schreeuwden leuzen als ‘Schaam je, Ecowas, Mali is van ons’ en hielden de landingsbaan bezet. Na een rondje vliegen boven de luchthaven vloog het toestel naar Abidjan in Ivoorkust. De bedoeling is nu dat daar het overleg met de militaire junta van Mali gaat plaatsvinden.

De presidenten zouden in Mali spreken met kapitein Amadou Haya Sanogo, de leider van de groep militairen die de macht overnam van de democratisch gekozen president van Mali, Amadou Toumani Touré. Net als gisteren gingen ook vandaag duizenden Malinezen de straat op om hun steun te uiten aan de nieuwe, militaire machthebbers en een nieuwe grondwet. Veel mensen hebben het gehad met president Amadou Touré’s onmacht om de rebellerende Touaregs in het noorden in te tomen.