De Jager: EU oordeelt eind dit jaar over Nederlands begrotingstekort

Dutch Finance Minister Jan Kees de Jager arrives at a Eurogroup meeting ahead of a two-day EU leaders summit in Brussels March 1, 2012. Euro zone finance ministers and officials were meeting in Brussels on Thursday to discuss Greece's private sector bond exchange and implementation of the Greek authorities' commitments to economic and structural reforms. REUTERS/Laurent Dubrule (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS) Minister De Jager vlak voor een eurogroepvergadering begin deze maand in Brussel. Foto Reuters / Laurent Dubrule

De Europese Commissie velt naar verwachting pas eind dit jaar een definitief oordeel over de vraag of Nederland in 2013 voldoet aan de Europese begrotingsregels. Dat schrijft minister van Financiën Jan Kees de Jager vandaag mede namens premier Rutte in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet moet uiterlijk 30 april aan Brussel laten weten hoe het begrotingstekort volgend jaar wordt teruggedrongen. Mocht er op die datum nog geen akkoord zijn, dan wordt volstaan met het sturen van ‘algemene beleidsintenties’ naar Brussel.

“Of vervolgens aan de vereisten van het Stabiliteits- en Groeipact wordt voldaan en wat daarbij de eventuele vervolgstappen zijn, is ter beoordeling aan de Europese Commissie.”

Brussel kijkt naar begroting voor 2013

Brussel velt echter pas een definitief oordeel op basis van de begroting voor 2013, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd en vervolgens moet worden goedgekeurd door het parlement. Dat oordeel komt pas aan het eind van het jaar, schrijft De Jager.

Het streven is echter om de afspraak na te komen om voor eind april de plannen in te leveren.

“Het kabinet zal hieraan voldoen en is van plan indien mogelijk nieuwe beleidsvoornemens in het Stabiliteitsprogramma op te nemen voor zover deze op dat moment al met de Tweede Kamer zijn gecommuniceerd.”

Oppositie vroeg om een tijdspad

PvdA-leider Diederik Samsom vroeg gisteren wat de gevolgen zijn als Nederland niet aan de eisen van Brussel voldoet om volgend jaar het begrotingstekort terug te dringen tot drie procent. De datum van 30 april kwam volgens hem in gevaar, aangezien de onderhandelingen woensdag in een impasse terecht kwamen. Hij vroeg samen met D66, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SP om een tijdspad.

De onderhandelingen in het Catshuis over de miljardenbezuinigingen gaan ondertussen door. Nadat ze gisteren plots vroegtijdig werden afgebroken, liet de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag weten dat de partijen weer voldoende perspectief zien om verder te praten.