Crisisoverleg Catshuis hervat

In het Catshuis hebben Rutte, Wilders, Verhagen en hun secondanten de onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen hervat, die gisteren werden opgebroken omdat ze in een “moeilijke fase” zaten. De grote vraag is nu of de partijen nog mogelijkheden zien voor verder overleg of dat het kabinet in een crisis komt.

Rutte, Wilders en Verhagen arriveerden allen rond tien uur bij het Catshuis, maar deden toen geen inhoudelijke mededelingen over hun verwachtingen van vandaag. Het kabinet moet de Tweede Kamer voor twaalf uur een brief hebben gestuurd over wat het betekent dat de tussenformatie in een “moeilijke fase” verkeert. Hoe lang het vandaag gaat duren voordat duidelijk wordt of de partijen nog met elkaar verder willen valt niet te zeggen.

Update 11.55 uur: de onderhandelingen in het Catshuis gaan door, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst zojuist gemeld in een verklaring.

PVV-leider Wilders zou gisteren hebben gedreigd de stekker uit de onderhandelingen te trekken, maar wilde er naar verluidt nog wel een nachtje over slapen. Belangrijke twistpunten aan de onderhandelingstafel zijn volgens bronnen in Den Haag de hervorming van de WW en de versoepeling van het ontslagrecht. Wilders zou in ruil voor zijn steun onder meer een referendum over de euro eisen, iets wat voor het CDA en de VVD onaanvaardbaar is. Ook wil hij fors korten op ontwikkelingssamenwerking, een gevoelig punt voor het CDA.

Als VVD, PVV en CDA vandaag tot de conclusie komen dat verder onderhandelen geen zin meer heeft, zijn er een aantal scenario’s mogelijk. Een aantal oppositiepartijen wil in zo’n geval nieuwe verkiezingen, hoewel D66 en de ChristenUnie het belangrijk vinden dat er nu snel bezuinigings- en hervormingsmaatregelen worden genomen. Daarom zou er ook een nieuwe tussenformatie kunnen komen zonder nieuwe verkiezingen.