Catshuisberaad gaat morgen weer verder

Rutte, Verhagen en Wilders bij de voordeur van het Catshuis op 5 maart.
Rutte, Verhagen en Wilders bij de voordeur van het Catshuis op 5 maart. Foto NRC / Maarten Hartman

Het ‘Catshuisberaad’ is voor vandaag afgerond. Morgen gaan de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV verder, nadat eerder vandaag klaarblijkelijk een lastige hindernis overwonnen werd.

Gisteren kwam via de RVD naar buiten dat het overleg, door de PVV tot ‘tussenformatie’ gedoopt, in “een moeilijke fase” zat. Wat daar waarschijnlijk mee bedoeld werd: Wilders wilde niet buigen voor de hervormingen die Rutte en Verhagen willen doorvoeren, waardoor de gesprekken over bezuinigingen dreigden te mislukken.

Even leek het kabinet op breken te staan, maar vanmiddag werd duidelijk dat de gesprekken toch doorgaan. De onderhandelaars zien “voldoende perspectief” om in ieder geval tot het weekend te blijven praten.

Er werd vandaag tot ongeveer zes uur onderhandeld. Morgenmiddag gaan de gesprekken verder.

Achterban PVV is blij dat er nog gepraat wordt

Uit een peiling van EenVandaag bleek vanavond dat ruim driekwart van de PVV-stemmers er blij mee is dat de stekker er niet uit is getrokken door Wilders. Zo’n zestig procent vindt dat de PVV-leider concessies mag doen als dat betekent dat het kabinet overeind blijft. Het verkorten van de WW en het versoepelen van het ontslagrecht mogen best aangepakt worden, zeggen ze. De gezondheidszorg moet echter met rust worden gelaten. Ze delen ook de opvatting van Wilders dat korten op ontwikkelingshulp het meest gewenst is.

Oppositie: dit was een slecht toneelstukje

“Niets nieuws dus”, zei SP-leider Roemer voor de camera van de NOS na de berichtgeving dat het vuurtje geblust was. “Ze waren met elkaar in overleg en dat zijn ze nog steeds”. Minder laconiek reageerden Samsom (PvdA) en Slob (ChristenUnie). Het risico bestaat dat ze uitkomen op een doodlopende weg, zei Samsom. “Het was dus een toneelstukje”, zei Slob. “Maar dan wel een heel slechte voorstelling.” Sap (GroenLinks) voegde daar aan toe dat ze het onverantwoord vindt dat alles afhangt van één man: Geert Wilders.