Buurlanden Mali sturen presidenten om te onderhandelen

Luitenant Amadou Konare (midden), woordvoerder voor coupleider Amadou Haya, spreekt een menigte toe. Foto AP / Rebecca Blackwell

Vier presidenten van buurlanden van Mali zijn vertrokken naar dat land in een poging de orde te herstellen. De staatshoofden willen met het nieuwe, militaire regime in onderhandeling.

De presidenten van Ivoorkust, Niger, Burkina Faso en Benin worden vandaag verwacht in Bamako, de hoofdstad van Mali. Ze willen de constitutionele orde herstellen, in overleg met de militaire leiding van Mali, aan de macht gekomen na de staatsgreep van vorige week. Niet duidelijk is of de president van Liberia ook naar Mali is vertrokken, zoals ECOWAS eerder deze week aankondigde.

Het West-Afrikaanse blok, ECOWAS, dreigt met militaire interventie als coupleider kapitein Amadou Haya Sanogo niet aftreedt. Maar de junta heeft veel aanhangers en dat maakt het, zo schrijft persbureau AP, de onderhandelaars lastig hem te overreden te vertrekken. Eerder schortte ECOWAS het lidmaatschap van Mali al op, zoals ook de Afrikaanse Unie dat deed.

Ook andere internationale organen trokken hun handen af van Mali sinds de staatsgreep: de EU schort ontwikkelingshulp op en de VS weigeren nog langer militaire hulp te verlenen.

Enkele duizenden zijn, net als gisteren, ook vandaag weer de straat opgegaan om hun steun te uiten aan de nieuwe, militaire machthebbers en een nieuwe grondwet. Veel Malinezen hadden het gehad met president Amadou Touré’s onmacht om de rebellerende Touaregs in het noorden in te tomen.