Boekhoorn koopt High Tech Campus - ‘lichtpuntje voor vastgoedmarkt’

Op de High Tech Campus werken zo'n 8000 mensen. Foto NRC / Rien Zilvold

Een groep investeerders onder leiding van Marcel Boekhoorn koopt voor 425 miljoen euro de High Tech Campus in Eindhoven van Philips. De verkoop levert Philips 65 miljoen euro op, meldt Philips.

Boekhoorn, een van de grootste particuliere vastgoedinvesteerders van het land, is eigenaar van Ouwehands Dierenpark en ex-financier van dagblad De Pers.

Op het terrein zitten ruim honderd bedrijven met in totaal 8000 medewerkers. Het complex heeft ruim 250.000 vierkante meter aan kantoorgebouwen en onderzoekscentra. De High Tech Campus in Eindhoven werd in 1998 door Philips opgericht en werd in 2003 toegankelijk voor andere bedrijven. Het bedrijf wil de campus nu verkopen zodat andere bedrijven de kans krijgen zich op het terrein te vestigen.

Lichtpuntje voor de vastgoedmarkt’

NRC-redacteuren Tom Kreling en Philip de Witt Wijnen schreven eerder deze maand over de mogelijke koop van de High Tech Campus:

De koop van de High Tech Campus is een lichtpuntje voor de vastgoedmarkt die in grote problemen verkeert. Veel vastgoedondernemers hebben financiële problemen, omdat ze te maken hebben met heel veel leegstand in kantoren en fikse waardedalingen. Banken en beleggers zijn daarom steeds huiveriger om financiering te verstrekken voor de aankoop van commercieel vastgoed. Daardoor vinden er nog maar weinig transacties plaats.

Maar de High Tech Campus in Eindhoven is volgens bronnen in het vastgoed een aantrekkelijke belegging vanwege de langlopende huurcontracten met Philips als hoofdhuurder en de binnenstedelijke locatie van de Campus. (…) Behalve voor de gebouwen als belegging heeft Boekhoorn ook warme belangstelling voor de huurders op de Campus. Voor eventueel interessante high tech-investeringen zit hij nu op de eerste rij. Vorig jaar bewees hij een neus te hebben voor dit soort innovatieve bedrijfjes, toen hij het bescheiden vliegtuigsimulatorenfabriekje SIM uit Sassenheim voor een geschat bedrag van zo’n 150 miljoen euro wist door te verkopen aan Lockheed Martin.

In de overeenkomst is bepaald dat Philips verschillende gebouwen op de High Tech Campus zal terughuren. Het Eindhovens Dagblad meldt dat zo’n 1.250 werknemers van Philips Lighting met hun hoofdkantoor van de Mathildelaan in het centrum van Eindhoven naar de High Tech Campus verhuizen.