Mohammed Merah toch in Toulouse begraven

Caption: A policeman stands guard as relatives of Islamist extremist Mohamed Merah attend the burial of his body, on March 29, 2012, in the muslim unit of the Cornebarrieu cemetery, a Toulouse suburb, southwestern France. Merah, branded a "monster" by French leaders after the killing of three Jewish children and a teacher and three French paratroopers, died in a hail of police bullets on March 22, after a 32-hour siege on his Toulouse flat. The body was expected to be repatriated to Algeria, his ancestral homeland, but Algeria refused it for security reasons and despite the family's objections. AFP PHOTO / ERIC CABANIS Een politieman staat op wacht bij de begraafplaats van Cornebarrieu bij Toulouse. Hier wordt Mohammed Merah begraven. Foto AFP / Eric Cabanis

Mohammed Merah, de man die onlangs drie Franse militairen en vier mensen op een Joodse school doodschoot, is begraven op de Cornebarrieu-begraafplaats in Toulouse.

Dat meldt persbureau AFP. Het was lange tijd onduidelijk of de begrafenis door zou gaan. Eerder op de dag vroeg de burgemeester van Toulouse nog om 24 uur uitstel van de uitvaart van de Toulouse-schutter. Ook thuisland Algerije weigerde om het lichaam daar te begraven.

http://nos.nl/video/357071-mohammed-merah-toch-bij-toulouse-begraven.html

‘Haastige ceremonie’

Moslimgeestelijke en hoofd van de Grote Moskee in Parijs Abdallah Zekri, die dicht bij de familie Merah staat, liet tegenover AFP weten dat er “onderhandelingen” waren geweest met de Franse autoriteiten en dat afgesproken werd Merah vanavond te begraven. Bij de ceremonie zijn vijftien mensen aanwezig, vooral jongeren. Volgens aanwezige journalisten was er sprake van een haastige ceremonie. Volgens de islamitische traditie moet een lichaam binnen 24 uur begraven worden, Merah kwam op 22 maart om het leven bij zijn arrestatie.

Merah schoot de afgelopen weken drie Franse militairen dood en doodde een rabbijn en drie kinderen op een Joodse school in Toulouse. Hij werd zelf gedood door de Franse politie na een urenlange omsingeling van zijn appartement, waarbij de politie tevergeefs probeerde hem door middel van onderhandelingen levend in handen te krijgen. Zijn broer Abdelkader Merah deze week aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de moorden.

Vader Toulouse-schutter wil Franse staat dagen

De vader van Merah, Mohamed Benalal Merah, wilde eigenlijk dat het lichaam van zijn zoon werd begraven in het familiegraf in Algerije. Daarom werd het vandaag overgebracht naar het vliegveld van Toulouse, waar de moeder van Merah met het lichaam van haar zoon naar de Algerijnse hoofdstad Algiers zou vliegen. De Algerijnse autoriteiten gaven de familie vanmiddag echter te kennen dat zij het lichaam van Merah om “redenen met betrekking tot de openbare orde” niet wilden laten overvliegen.

Gisteren werd bekend dat de vader van Merah in Algerije een advocaat in de arm heeft genomen om de Franse staat aan te klagen voor de dood van zijn zoon.
Volgens Merah hadden de Franse autoriteiten zijn zoon levend kunnen arresteren door gebruik te maken van bijvoorbeeld slaapgas. Merah dreigde al met het aanklagen van de Franse autoriteiten, en voegde de daad bij het woord.

Onze correspondent in Frankrijk, Dirk Vandenberghe, noemde eerder tegenover nrc.nl de rechtsgang van Merah opmerkelijk. Omdat hij doorzet met zijn plannen om de Franse autoriteiten aan te klagen, maar ook omdat Merah al jaren geen contact meer met zijn zoon had. Vandenberghe:

“Merah had het al aangekondigd, maar hij zet nu door. Het is opmerkelijk dat hij dit doet, Merah had zijn zoon al sinds zijn zesde – na de scheiding met zijn moeder -niet meer gezien. Het lijkt me dat dit een moeilijke zaak wordt. De politie heeft ruim dertig uur onderhandeld met Merah, die niet van plan zich was over te geven. Minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé veroordeelde vader Merah al door te stellen dat het ‘wijselijk’ zou zijn om na ‘de monsterlijke daden’ van zijn zoon ‘te zwijgen’.”