beeldende kunst

Kunstwerk van Sawada op de expositie Verborgen schoonheid uit Japan in

Portretten uit Tate Britain

Vanwege een verbouwing in Tate Britain ziet het Rijksmuseum Twenthe kans een aantal topstukken te lenen van het beroemde museum in Londen. Op de tentoonstelling Ladies and Gentlemen in Enschede zijn Britse portretten te zien uit de achttiende eeuw, geschilderd door onder meer William Hogarth, Sir Joshua Reynolds en Sir Thomas Lawrence. De achttiende eeuw wordt beschouwd als de Gouden Eeuw van de Engelse kunst met portretten als de voornaamste kunstvorm. In het Rijksmuseum Twenthe zijn portretten te zien van o.a. de latere koning George IV, adellijke families en burgers. 31 mrt t/m 16 sept. Rijksmuseum Twenthe, Enschede. www.rijksmuseumtwenthe.nl

Willem van Oranje

Tijdens de jaren van de Nederlandse Opstand verbleef Willem van Oranje regelmatig in Zeeland. En na de dood van de prins betrokken zijn weduwe Louise de Coligny en een aantal van zijn kinderen vertrekken van de Abdij waar momenteel de zalen van het Zeeuws Museum zijn ondergebracht. Reden voor het Zeeuws Museum om een tentoonstelling te wijden aan het het privé- en publieke leven van Willem van Oranje en zijn gezin. Op de expositie Willem van Oranje: Heerser en huisvader is een veertigtal werken te zien. Politieke prenten, vorstelijke portretten en geuzenpenningen verhalen over de politieke rol die de prins van Oranje speelde in de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spaanse koning Filips II. En een portretprent van zijn derde vrouw Charlotte de Bourbon, een kinderportretje van zijn dochter Elisabeth de Bourbon door de Zeeuwse schilder Daniël van den Queborn en een tafelmes belichten het meer persoonlijk leven van Vader des Vaderlands Willem van Oranje. 31 mrt t/m 27 mei. Zeeuws Museum, Middelburg. www.zeeuwsmuseum.nl

The Body in Crisis

Met de tentoonstelling The Body in Crisis in De Vleeshal onderzoekt kunstenaar Falke Pisano de staat van crisis waarin het lichaam terecht kan komen ten gevolge van politieke, sociale en economische veranderingen. Zo verbeeldt zij bijvoorbeeld het moment dat het eerste geval van shellshock gemeld werd vanuit de loopgraven in Frankrijk. t/m 20 mei in De Vleeshal, Middelburg. www.vleeshal.nl

Evert van Straaten

Verlangen naar volmaaktheid is de afscheidstentoonstelling van Evert van Straaten, die na 21 jaar stopt als directeur van het Kröller-Müller Museum. In alle museumzalen, de beeldentuin en een speciaal gebouwd tentencomplex zijn meer dan 500 kunstwerken te zien die het museum verzamelde sinds 1991. Bekende kunstenaars als Pablo Picasso, Gilbert & George, en Bruce Nauman zijn vertegenwoordigd, maar er is ook werk te zien van een jongere generatie kunstenaars zoals Christiaan Bastiaan, Willie Doherty, Atelier Van Lieshout en Jeff Wall. 31 mrt t/m 28 okt in Kröller-Müller, Het Nationale Park de Hoge Veluwe. www.kmm.nl

Japanse Outsider Art

Op de tentoonstelling Verborgen schoonheid uit Japan in Museum het Dolhuys is werk te zien van vijftig verschillende Japanse kunstenaars met een psychiatrische aandoening of een verstandelijke handicap. Zo staat er de aardewerken kunst van Shinichi Sawada, een kunstenaar die door zijn autistische stoornis nauwelijks praat en communiceert via zijn kunst. Directeur van Het Dolhuys Hans Looijen: „In de Japanse cultuur wordt gekte, nog veel meer dan in Nederland, als eng beschouwd. Mensen met een psychiatrische aandoening worden vaak letterlijk binnengehouden. Door middel van hun kunstwerken maken zij contact met de buitenwereld.”

3 apr t/m 2 sept. Het Dolhuys, Haarlem. www.hetdolhuys.nl