Assad wil ‘tot het uiterste gaan’ om Annans plan te steunen

Syriërs wonen een massabegrafenis bij van landgenoten die om het leven kwamen door toedoen van Assads regeringstroepen, eergisteren in Damascus. Volgens Assad wil hij ver gaan om het plan van Annan een kans te geven. Foto Reuters / Shaam News Network

De Syrische president Bashar Assad wil zijn uiterste best doen om de missie van Kofi Annan tot een succes te maken. Hij wil echter wel dat zijn tegenstanders zich ook inzetten om een einde aan het geweld te maken.

Die woorden tekent persbureau SANA vandaag op uit de mond van Assad.

Annan, Syrië-gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, probeert een politieke oplossing te vinden voor de crisis die voortduurt in Syrië. Volgens de VN kwamen het afgelopen jaar meer dan negenduizend mensen om het leven. Assad trekt in zijn reactie echter ook van leer tegen de oppositie: het buitenland moet volgens hem “onmiddellijk stoppen met het leveren van geld en wapens aan de gewapende oppositietroepen”.

‘Assad speelt spelletjes’

Het woord mag er dan zijn; de daad nog niet. Er wordt sterk getwijfeld aan de motieven van Assad, schreef Midden-Oostenexpert Carolien Roelants gisteren in NRC Handelsblad:

“Er is nog geen enkel teken dat het Syrische leger het gebruik van zware wapens in de steden stopzet of op andere wijze bezig is het plan uit te voeren. ‘Assad koopt tijd’, zei SNC-lid Adib Shishakly in Istanbul tegen het persbureau Reuters. ‘Hij speelt spelletjes.’”

Dinsdag werd bekend dat Assad akkoord is gegaan met het vredesplan van Annan. Dat plan houdt in dat allereerst het Syrische bewind én de oppositie het geweld stoppen. Daarnaast moet er een politieke dialoog komen. De autoriteiten moeten “willekeurig gedetineerde personen” sneller vrijlaten, vreedzame demonstraties respecteren, journalisten toelaten en in vrijheid laten werken. Ten slotte moet het regime dagelijks een “pauze” van twee uur naleven om humanitaire hulp mogelijk te maken.

Arabische top in Bagdad: plan meteen volledig naleven

Vanaf de Arabische topconferentie die sinds dinsdag in Bagdad aan de gang is, laten leiders uit de regio vanavond weten dat het vredesplan “onmiddellijk en volledig” nageleefd moet worden.