'Apple maakt oude iPhones expres traag met update'

De aanleiding

Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona deze maand suggereerde Terry Myerson, directeur van de afdeling mobiel van Microsoft, dat concurrent Apple bewust de oudere modellen iPhones vertraagt. Die iPhones zouden met het nieuwe besturingssysteem iOS 5 „onbruikbaar” worden. Tegen financieel analisten zei Myerson: „In het geval van Apple hebben ze systeemupgrades naar toestellen gestuurd die hen onbruikbaar maken. Het is een geweldige methode om toestellen te verkopen, voor zover ik begrijp. Installeer dit besturingssysteem dat je hardware ongebruikelijk traag maakt en je voelt je gedwongen om terug naar de winkel te gaan en een nieuw toestel te kopen.” Myerson noemde hierbij het 3G-model uit 2008, maar daarop kun je geen iOS5 installeren. Op de iPhone 3GS, uit 2009, en de iPhone 4, uit 2010, wel.

De site Business Insider vatte zijn verhaal samen onder de kop: ‘Microsoft: Apple maakt oude iPhones expres onbruikbaar traag’ – een bericht dat breed werd overgenomen.

next.checkt-lezeres Mariëtte Roesink vraagt zich af of het mogelijk is om met software oudere toestellen te benadelen ten opzichte van nieuwe modellen. „En is dit een geheime verkoopstrategie die een multinational zich kan veroorloven in een sterk concurrerende markt?”

Interpretaties

Telefoon, computer, tv, camera of de hifiset: bijna alle elektronica gebruikt software die je als gebruiker kunt vervangen. Sommige updates (van versie x.0 naar x.1 bijvoorbeeld) herstellen kleine foutjes en veiligheidsproblemen, andere (van versie 1.x naar versie 2.x bijvoorbeeld) voegen extra functies toe. Dat laatste heet dan een upgrade.

Myerson is sinds kort verantwoordelijk voor Windows Phone, dat op dit moment een klein marktaandeel heeft ten opzichte van marktleiders Android en iPhone. We zoeken naar aanwijzingen of Apple met updates er doelbewust voor zorgde dat iPhones ouder dan de iPhone 4S trager werden.

Waar is het op gebaseerd?

Met zijn bewering dat een update oude iPhones onbruikbaar maakte, refereerde Myerson aan een moeizaam upgrade-proces bij Apple dit najaar. Het ging om het nieuwe besturingssysteem iOS 5, dat in oktober 2011 beschikbaar kwam voor de iPhone 4S, de iPhone 4 en de iPhone 3GS. iOS 5 had veel nieuwe functies, zoals synchronisatiedienst iCloud en spraakherkenningsdienst Siri. Siri werkt niet op oudere toestellen: dat is geen technische beperking, maar een manier om de verkoop van de 4S te stimuleren.

Apple achtte de iPhone 3G, uit 2008, te oud om nog naar iOS 5 op te waarderen. De 3G is blijven ‘steken’ bij iOS 4.2.1. Het systeem iOS 5 veroorzaakte sinds de introductie op 12 oktober problemen, met batterijduur en traagheid. De accu liep sneller leeg, niet alleen bij de 3GS en de iPhone 4, ook bij de nieuwste toestellen. Mensen met een 3GS – het oudste model dus – klaagden over traagheid. Als een update niet werkt of tegenvalt, kun je bij Apple niet eenvoudig terugschakelen naar de vorige versie. Dat, en het feit dat Apple in het verleden niet adequaat reageerde op klachten (over de antenne bijvoorbeeld), zorgde voor extra boze reacties.

En, klopt het?

Bij eerdere upgrades naar nieuwe versies (zoals iOS 4) deden zich ook problemen voor bij de oudste toestellen die ondersteund werden. Die klachten – vaak te wijten aan gebrek aan werkgeheugen – werden later enigszins verholpen. Sommige gebruikers bleken ook gebaat bij een harde reset van hun toestel.

Iets soortgelijks gebeurde bij iOS 5. Apple bracht op 10 november 2011 versie 5.01 uit die problemen met de batterijduur moest herstellen. De resultaten waren, gemeten naar de reacties op fora, niet overtuigend. Update 5.02 werd eind november aangekondigd, maar kwam nooit uit wegens technische problemen. Pas op 7 maart verscheen iOS 5.1 met een batterij-update en enkele nieuwe functies. Op fora meldden meerdere klagers met een 3GS dat hun toestel onder 5.1 weer goed werkte.

In theorie kan Apple oudere toestellen saboteren: upgrades van het besturingssysteem moeten op maat gemaakt worden voor de specifieke hardware in elk toestel. Je kunt het bedrijf in dit geval verwijten dat het eerst de problemen van de nieuwe toestellen probeerde op te lossen, en pas later de snelheidsproblemen van oudere toestellen. Of dit met opzet gebeurde, is niet vast te stellen. De upgrade was overigens niet verplicht en – zij het met moeite – terug te draaien.

Ondanks de upgradeproblemen biedt Apple, vergeleken met de belangrijkste concurrent Google, een ruimere backward compatibility. Dat is de mate waarin nieuwe software (gratis) beschikbaar wordt gemaakt voor oudere toestellen. Bij Android bepaalt de fabrikant van het toestel (HTC, Samsung, Motorola) of de nieuwste versie van Android voor oudere toestellen nog wordt ondersteund. Androids upgrades bleken tot nu toe ingewikkelder en duren langer. Wie een Android-toestel koopt, moet maar afwachten of de fabrikant de upgrade wil verzorgen en de provider hem doorstuurt. Je loopt eventuele nieuwe functies mis, maar ook de mogelijke problemen van zo’n upgrade. Windows Phone is nog te kort op de markt om het upgradebeleid goed te beoordelen.

Conclusie

De beschuldiging dat Apple met updates oudere modellen iPhones expres vertraagt, is afkomstig van een concurrent die de aandacht vestigde op een upgrade-probleem van Apple uit oktober. De pogingen die Apple heeft ondernomen om de traagheid en problemen met de batterij te verhelpen, spreken in het voordeel van het bedrijf, al moesten sommige gebruikers lang wachten op een oplossing. Of deze teleurgestelde klanten naar de winkel zijn gerend om een nieuw toestel van hetzelfde merk te kopen, zoals Microsoft beweert, is maar de vraag.

Omdat Microsoft, tegenover deze pogingen van Apple om het probleem te verhelpen, geen enkel bewijs levert voor de aantijging dat Apple met zijn updates oudere toestellen expres onbruikbaar traag maakt, beoordelen wij deze dan ook als ongefundeerd.