Algerije en Toulouse weigeren lichaam schutter Merah te begraven

De begrafenis van Mohammed Merah, de man die onlangs drie Franse militairen en vier mensen op een Joodse school doodschoot, is uitgesteld omdat zowel zijn herkomstland Algerije als de gemeente Toulouse zijn lichaam niet willen begraven. De begrafenis stond oorspronkelijk voor vanmiddag gepland.

Agenten bewaken sinds vanmiddag de begraafplaats van Cornebarrieu nabij Toulouse, waar later vanmiddag het lichaam van Merah begraven zou worden. Foto AFP / Eric Cabanis

De begrafenis van Mohammed Merah, de man die onlangs drie Franse militairen en vier mensen op een Joodse school doodschoot, wordt mogelijk uitgesteld omdat zowel zijn herkomstland Algerije als de gemeente Toulouse zijn lichaam niet willen begraven. De begrafenis stond oorspronkelijk voor vanmiddag gepland.

De vader van Merah wilde dat het lichaam van zijn zoon werd begraven in het familiegraf in Algerije. Daarom werd het vandaag overgebracht naar het vliegveld van Toulouse, waar de moeder van Merah met het lichaam van haar zoon naar de Algerijnse hoofdstad Algiers zou vliegen. De Algerijnse autoriteiten gaven de familie vanmiddag echter te kennen dat zij het lichaam van Merah om “redenen met betrekking tot de openbare orde” niet wilden laten overvliegen.

De Franse Moslimraad, die namens de familie van Merah bemiddelde met de Algerijnse autoriteiten, zei na de weigering dat het lichaam van Merah later vanmiddag begraven zou worden op een islamitische begraafplaats in Cornebarrieu, een plaats in de buurt van Toulouse. Met de begrafenis was haast geboden, omdat moslims binnen 24 uur begraven dienen te worden. De burgemeester van Toulouse vroeg vanmiddag aan de regionale autoriteiten echter om uitstel van de begrafenis omdat hij het ongepast vindt dat de moslimextremist begraven wordt in de buurt van de stad waar hij zijn misdaden heeft gepleegd.

Merah schoot de afgelopen weken drie Franse militairen dood en doodde een rabbijn en drie kinderen op een Joodse school in Toulouse. Hij werd zelf gedood door de Franse politie na een urenlange omsingeling van zijn appartement, waarbij de politie tevergeefs probeerde hem door middel van onderhandelingen levend in handen te krijgen. Zijn broer Abdelkader Merah deze week aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de moorden.