Grote staking in Spanje tegen bezuinigingen

Demonstranten bij een busdepot in Madrid worden omringd door politieagenten. Foto AP / Alberto Di Lolli

In Spanje wordt vandaag een grote staking gehouden tegen voorgestelde hervormingen van de conservatieve regering van premier Mariano Rajoy. In het land rijden minder treinen en metro’s en in ziekenhuizen is alleen de spoedeisende hulp open.

De staking komt een dag voordat regering van Rajoy nieuwe bezuinigingsmaatregelen bekendmaakt. Volgens peilingen doet 30 procent van de werkende Spanjaarden mee aan de staking.

De vakbonden zijn boos over de versoepeling van het ontslagrecht. Eerder deze maand protesteerden in Madrid al circa 30.000 vakbondsleden. Daarnaast gaan de indignados, de verontwaardigde jongeren, al langer regelmatig de straat op gaan.

Een NOS-reportage over de landelijke staking:

Bij het begin van de staking van vandaag werden vannacht 58 mensen gearresteerd. Zes politieagenten en drie demonstranten zijn volgens persbureau AFP gewond geraakt.

De regering voorziet voor dit jaar een krimp van 1,7 procent. De hoge werkloosheid (officieel 23 procent van de beroepsbevolking) zal verder toenemen, doordat dit jaar naar verwachting nog eens 630.000 banen verloren zullen gaan.

Compromis over begrotingstekort Spanje

In Brussel werd halverwege deze maand een compromis bereikt waaronder Madrid dit jaar streeft naar een tekort van 5,3 procent. Dit komt neer op 5 miljard euro extra bezuinigingen, bovenop de circa 30 miljard euro die al gepland stonden.

Rajoy zei eerder toe dat Spanje volgend jaar wel aan de Europese norm van maximaal 3 procent tekort zal voldoen.