Afgezette president Mali is vrij en gezond

De Malinese president Amadou Toumani Touré is in Mali en verkeert in goede gezondheid. Dat heeft hij gisteren gezegd tijdens zijn eerste publieke commentaar sinds hij vorige week door militairen werd afgezet. Tegen de Franse radiozender RFI zei hij: „Het belangrijkste is dat we door middel van consensus uit deze crisis komen”, zei hij.

Duizenden mensen zijn gisteren de straat op gegaan in de Malinese hoofdstad Bamako om hun steun te betuigen aan de coup van vorige week. „Het is de eerste keer dat ik echt trots met op Mali en Afrika”, zei Niamoye Touré, een jonge arts, die gisteren naar een boulevard in de hoofdstad was gekomen. „Eerlijk gezegd had ik Mali opgegeven. Het is pas nu met het leger dat ik weer wat hoop heb. Kapitein Sanogo wil niet aan de macht blijven, hij wil alleen enige orde in het land herstellen.”

De betogers protesteerden ook tegen mogelijke inmenging van buurlanden, die een vredesmacht in gereedheid brengen voor het geval de junta weigert af te treden.

De junta heeft een nieuwe grondwet opgesteld met als doel de orde in het land te herstellen. De leider van de coup, kapitein Amadou Sanogo, zal tijdens de transitie naar democratie het staatshoofd zijn en een nieuwe regering aanstellen.

De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) waarschuwde dat Mali onmiddellijk de constitutionele orde moet herstellen. ECOWAS was dinsdag bijeen in Ivoorkust waar ze aankondigde een vredesmacht in paraatheid brengen. Ook stuurt ECOWAS vandaag een delegatie van vier Afrikaanse leiders naar Mali om de te onderhandelen met de leider van de coup.

Een coalitie van politieke partijen en maatschappelijke organisaties in Mali heeft zich tegen de coup gekeerd en riep op tot een demonstratie vandaag, die samen moet vallen met de aankomst van ECOWAS-delegatie. Een van de mogelijke compromissen die zijn voorgesteld is dat Touré symbolisch terug mag keren als president zodat hij kan aftreden en de grondwet weer van kracht wordt. Dan zou de voorzitter van het parlement tijdelijk de macht overnemen totdat er verkiezingen zijn georganiseerd. (AP, Reuters, AFP)