‘Zuid-Soedan teruggetrokken uit omstreden grensgebied Soedan’

Een foto genomen op 3 maart toont de schade als gevolg van bommen op een olieveld in de Zuid-Soedanese staat Unity. Foto AFP / Hannah McNeish Een foto genomen op 3 maart toont de schade als gevolg van bommen op een olieveld in de Zuid-Soedanese staat Unity. Foto AFP / Hannah McNeish

Zuid-Soedanese troepen hebben zich vanavond teruggetrokken uit het olie-producerende gebied Heglig. Hierdoor moeten de spanningen tussen het Noord- en Zuid-Soedan afnemen die ontstonden na twee dagen van geweld.

De gevechten braken maandag uit in omstreden grensgebieden waar beide landen na de afsplitsing van het zuiden vorig jaar het niet eens kunnen worden over de verdeling van de olie. Zowel de Verenigde Staten als de Verenigde Naties riepen beide landen deze week op om het geweld te staken.

‘Noorden en Zuiden weinig zin in oorlog’

Het geweld deed de vrees voor een oorlog tussen de twee landen weer oplaaien. Het waren de ernstigste conflicten sinds de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan begin juli vorig jaar. Volgens NRC-correspondent Koert Lindijer is het vooral bijzonder dat het Zuid-Soedanese leger voor het eerst omstreden gebieden is ingetrokken die tot op heden onder controle stond van Soedan. Lindijer benadrukt echter dat beide landen weinig trek lijken te hebben in oorlog. Zeker het noordelijke Soedan, dat er economisch erg slecht aan toe is, heeft volgens hem helemaal geen geld heeft voor een uit de hand lopend conflict.

Zuid-Soedan beschuldigde gisteren het noorden ervan bombardementen uit te voeren op de grens met de betwiste gebieden. Soedan ontkende dit en beschuldigde het zuiden van een inval bij Heiglig, een van de grootste olievelden van het land. Een journalist van persbureau Reuters, die vandaag rondgeleid werd door de Soedanese autoriteiten, liet weten geen geweld meer waar te nemen rondom Heiglig.

Belangrijkste twistpunt is olie

Het belangrijkste twistpunt tussen Soedan en Zuid-Soedan zijn de grote olievelden. De olie wordt voornamelijk gewonnen in en door Zuid-Soedan, maar het zwarte goud vindt zijn weg naar de havens aan zee via pijpleidingen door Soedan in het noorden. In januari stopte Zuid-Soedan met al zijn oliewinning uit protest tegen de hoge prijs die Soedan vroeg voor de transport van de olie door de pijpleidingen dat land.

Zuid-Soedan is voor maar liefst 98 procent van zijn overheidsinkomsten afhankelijk van de oliewinning, maar zwoer de productie niet meer te starten totdat een akkoord met Soedan over de transportkosten zou zijn bereikt. Zuid-Soedan scheidde zich in 2011 af van het noorden na een lange burgeroorlog. De angst voor oorlog tussen de twee nieuwe landen hangt daardoor sindsdien constant als een donderwolk boven de onderlinge relaties. Niet in de laatste plaats omdat enkele olievelden in gebieden liggen rond nog niet definitief vastgestelde landsgrenzen.