Zeker 50 doden bij gevechten milities in Zuid-Libië

Ten minste vijftig mensen zijn om het leven gekomen bij drie dagen van gevechten tussen rivaliserende milities in het zuiden van Libië. De strijd heeft zich uitgebreid naar het centrum van Sabha, de vierde stad van het land, waar de milities elkaar bestoken met mortieren, automatische geweren en raketten met een bereik van tien kilometer.

De gevechten tussen een militie in Sabha en de Afrikaanse Tobu-stam zouden zondag zijn uitgebroken nadat een militielid werd gedood bij een poging een auto te stelen. De militiestrijder Oweidat al-Hifnawi zei dat de gevechten begonnen rond het vliegveld, maar zich daarna verplaatst hebben naar het centrum. „Er zijn overal Tobu-sluipschutters en het aantal gewonden groeit”, zei hij.

Bij gebrek aan een regeringsleger heeft het Libische interim-bewind een militie uit de noordoostelijke stad Benghazi naar Sabha gestuurd. Ook heeft de Nationale Overgangsraad zijn uit Sabha afkomstige vicevoorzitter Abdelmajid Saif al-Nasser naar de stad gestuurd om te bemiddelen. Maar uit frustratie over het onvermogen van de regering om de strijd te stoppen, heeft hij gisteren zijn aftreden aangekondigd.

„Ik heb geen enkele reactie gezien van de Overgangsraad op wat er nu in Sabha gebeurt. De staat zou in dit soort gevallen moeten interveniëren, maar er is helemaal geen staat”, zei Al-Nasser op de Libische televisie.

Sinds de val van de Libische leider Moammar Gaddafi is het interim-bewind niet in staat gebleken om greep te krijgen op het land. Zonder politiemacht of leger staat het machteloos tegenover de meer dan honderd strijdgroepen die na de succesvolle oorlog tegen het bewind van Gaddafi het land hebben opgedeeld.

De Tobu’s, die ook in Niger en Tsjaad leven, voelden zich onder Gaddafi gemarginaliseerd wegens hun Tsjadische connecties. Eerder vielen tientallen doden bij gevechten in het zuidoosten van Libië tussen Tobu’s en de Arabische Zwai. De strijd zou begonnen zijn met een ruzie over smokkel. Het gebied, dat grenst aan Tsjaad en Soedan, is een centrum voor smokkel van Afrikaanse migranten en drugs. (AP, Reuters)