‘Wilders dreigt met breken’ - oppositie wil uitleg en tijdspad

Wilders heeft vandaag gedreigd een einde te maken aan de onderhandelingen in het Catshuis. Dat meldt de NOS vanmiddag op gezag van Haagse bronnen. De oppositie wil uitleg van Rutte over de staat van de onderhandelingen, die begin van de middag onverwachts werden opgeschort.

Volgens de bronnen van de NOS hebben “anderen” die betrokken zijn bij de onderhandelingen Wilders met succes gevraagd er nog een nachtje over te slapen. Onze politiek redacteur Freek Staps zei vandaag dat de besprekingen, die morgenochtend wel hervat worden, nu twee richtingen uit kunnen gaan:

“Dit kan twee kanten opgaan. Ofwel het is strategie, om druk op elkaar te zetten. En vooral op Wilders, omdat hij niet wil bewegen op belangrijke thema’s. Ofwel ze hebben een inhoudelijk meningsverschil en dan kan het groot worden. Morgenochtend weten we meer, dan komen de onderhandelaars weer bijeen op het Catshuis. In dát geval is de vraag hoe snel ze er weer uitkomen.”

Oppositie wil uitleg van Rutte en tijdspad onderhandelingen

De oppositiepartijen hebben het kabinet vanmiddag om opheldering gevraagd over de ontstane situatie. De partijen willen morgen voor twaalf uur een brief van het kabinet met uitleg over wat het betekent dat de onderhandelingen in “een moeilijke fase” zijn beland, zoals de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag meldde. PvdA-fractievoorzitter Samsom noemde het taalgebruik van de RVD vanmiddag “cryptisch” en wil daarom opheldering.

De oppositie wil ook dat het kabinet een tijdschema naar de Tweede Kamer stuurt over de voortgang van de onderhandelingen. De plannen over aanvullende bezuinigingen moeten uiterlijk 30 april worden ingediend bij Brussel. In een brief aan de Tweede Kamer schreef Rutte vandaag dat de regering de plannen uiterlijk op die dag naar Brussel zal sturen. De Tweede Kamer krijgt de plannen niet eerder dan de Europese Commissie. Wel zal het stuk “geen beleidsvoornemens bevatten die nog niet eerder naar de Tweede Kamer zijn gecommuniceerd”, schreef Rutte.