'Wat zou ik zijn zonder mijn werk?'

Het thema van Naked houdt radiomaker Lara Rense nog altijd bezig. Wat als je jezelf aan het leven onttrekt?

„Het zien van de film Naked van Mike Leigh viel samen met een ommekeer in mijn leven. Tot die tijd was ik altijd aan het sporten en ik had me stellig voorgenomen om gymjuf te worden. Maar eenmaal op de sportacademie wist ik niet meer wat ik daar deed. Het ging er alleen maar over sport. Ik vond mijn leven te eendimensionaal en besloot maatschappijleer te gaan studeren.

„Naked zette me aan het denken. Dat we gedoemd zijn om vrij te zijn en dat de mens niets anders is dan wat hij er zelf van maakt. Hoofdpersoon Johnny kiest er voor zich aan het gewone leven te onttrekken en nergens bij te horen. In de openingsscène verkracht hij een vrouw, daarna is hij constant op de vlucht. Als hij ’s nachts door de straten van Londen dwaalt beledigt hij iedereen die hij tegenkomt. Aan een bewaker van een kantoorgebouw vraagt hij bijvoorbeeld waarom hij in godsnaam dit werk doet. Volgens Johnny is dat namelijk het meest saaie beroep ter wereld: het bewaken van lege ruimtes.

„Over Naked heb ik veel gediscussieerd met vrienden. Dat al die vrijheid die we hebben ons ook ongelukkig kan maken en hoe je daarmee om moet gaan. Een van mijn vrienden wil niet meedoen aan de maatschappij zoals het hoort. Hij heeft geen baan en ook geen uitkering. Af en toe verkoopt hij dvd’s en stripartikelen, maar meestal doet hij wat yoga, leest een boek of maakt een wandeling. Ik kijk met veel verwondering naar hem want ik kan me niet voorstellen dat je ’s ochtends opstaat zonder een bestemming te hebben. Omgekeerd snapt hij niet dat ik elke ochtend om 4 uur opsta om naar mijn werk te gaan. Het is natuurlijk de vraag wie van ons twee het gelukkigst is.

„Het thema van de Naked houdt mij nog steeds bezig. Ik speel wel eens met de gedachte wat er zou gebeuren als ik alles loslaat wat mijn leven bepaalt. Ik ben benieuwd wat die vrijheid met mij zou doen. Wie ben ik bijvoorbeeld zonder mijn werk? Maar in Naked roept die vrijheid toch vooral een hopeloos en eenzaam gevoel bij me op.”

Lara Rense is presentatrice van het Radio 1 Journaal. Ze treedt vanavond op tijdens Het Grote Interview Gala in de Stadsschouwburg in Amsterdam.